Antena 3 CNN International News Joe Biden, conferință de presă la Geneva după întâlnirea cu Vladimir Putin: "Cred că ultimul lucru pe care l-ar vrea este un Război Rece cu SUA"

Joe Biden, conferință de presă la Geneva după întâlnirea cu Vladimir Putin: "Cred că ultimul lucru pe care l-ar vrea este un Război Rece cu SUA"

Președintele american Joe Biden a prezentat, miercuri după amiază, concluziile întâlnirii în două etape cu omologul său rus, Vladimir Putin. Conferința de presă a liderului de la Casa Albă vine după cea susținută de președintele rus.

Joe Biden, conferință de presă la Geneva după întâlnirea cu Vladimir Putin: "Cred că ultimul lucru pe care l-ar vrea este un Război Rece cu SUA"
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    16 Iun 2021   •   20:26

Întâlnirea s-a desfășurat la Geneva, pe parcursul a aproximativ trei ore, mai puțin decât durata anticipată inițial, de cinci ore.

Cele mai importante declarații ale președintelui american:

  • Avem o responsabilitate comună de a gestiona relația dintre statele noastre, trebuie să putem colabora când este în interesul nostru.

  • Când avem opinii diferite, i-am explicat lui Putin de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac. Agenda noastră nu este anti-Rusia, ci în favoarea SUA, și aici se numără și protejarea valorilor democratice, care fac parte din ADN-ul nostru. Prin urmare, discuțiile despre drepturile noastre vor fi mereu la ordinea zile.
  • Am făcut ceea ce am dorit să fac venind aici: 1) să identific zone în interesul nostru comun și al întregii lumi; 2) să îi comunic (lui Putin) că nu vom tolera nicio acțiune care periclitează stabilitatea noastră democratică și a aliaților noștri; 3) să îi prezint (lui Putin) viziunea și valorile noastre pentru a merge mai departe și am vrut ca aceste lucruri să le audă de la mine.

  • Mesajul general este "We are back". Suntem din nou alături de aliații noștri.
  • Vom lua măsuri dacă se mai întâmplă atacuri cibernetice sau amestec în procesul electoral din SUA.
  • Dacă Navalnîi moare în închisoare, consecințele vor fi devastatoare pentru Rusia. I-am spus clar acest lucru (lui Putin)
  • I-am explicat lui Putin că este în interesul comun, ruso-american, ca Iranul să nu dezvolte arme nucleare iar liderul rus a fost de acord ca Rusia și SUA să coopereze în acest sens.
  • Am vorbit foarte mult despre atacurile cibernetice și i-am prezentat o listă cu 16 obiective critice de infrastructură, inclusiv apă și electricitate care reprezintă o linie roșie pentru orice tip de atac (...) I-am pus în vedere că avem o capacitate cibernetică importantă iar el știe asta. Nu știe exact ce este, dar este importantă. Dacă încalcă efectiv vreuna dintre regulile de bază, vom răspunde. Știe asta, vom răspunde în termeni cibernetici.
  • Ultimu lucru pe care l-ar dori (Putin) este un Război Rece cu SUA, pentru că (Putin) se uită la China, care vine din urmă cu o economie și o armată pe care vor să le facă cele mai puternice din lume, în vreme ce economia rusă suferă. Dar asta nu înseamnă că e gata să depună armele. Cred că este preocupat în continuare de faptul că vrem să-l doborâm dar nu este cel mai important punct în dinamica relațiilor noastre.
  • (Explică de ce s-a scurtat întâlnirea, la doar trei ore în două runde, de la cinci ore anticipate inițial): Am discutat două ore față în față și la capătul lor, ne-am uitat unul la celalalt și ne-am întrebat - "ce urmează?"
  • Ați fi surprinși să vă spun că Putin a vorbit pe un ton chiar colocvial.
  • (Întrebat în legătură cu afirmațiile lui Putin, care a spus că reprimă dizidența pentru că nu vrea să vadă în Rusia incidente de tipul insurecției de la Capitoliu și grupuri de tip Black Lives Matter): Comparația este ridicolă. Nu poate fi comparat un infractor care comite acte de violență cu oamenii care mărșăluiesc pentru că li s-au încălcat dreptul la liberă exprimare și alte drepturi.
  • (Este întrebat dacă atacurile cibernetice pot primi răspuns militar): Nu am vorbit despre un răspuns militar.
  • (Despre China). China face mari eforturi pentru a se prezenta lumii drept o putere responsabilă și progresistă, care încearcă să ajute la rezolvarea problemelor. Dar există lucruri pe care nu trebuie să le explici oamenilor, pentru că ei le știu. Chiar încearcă să rezolve problemele. Ceea ce am făcut în cadrul întâlnirilor (G7, NATO) a fost să cer lumii să se unească pentru a pune în practică un mecanism concret de detectare timpurie a viitoarelor pandemii și de reacție la acestea. Și acest lucru se va materializa.

Președintele american, care și-a scos sacoul în timpul conferinței de presă din cauza căldurii, s-a întors să răspundă unei întrebări formulate după ce a plecat de la tribuna conferinței de presă.

"Ce vă face să fiți încrezător că Vladimir Putin își va schimba comportamentul pe viitor?"

"Nu am spus că sunt încrezător. M-ai auzit pe mine că am spus "încrezător"? Ceea ce am spus este că lucrul care-i va schimba atitudinea va fi reacția lumii față de țara sa, ceea ce îi va diminua poziția pe plan mondial", a precizat președintele SUA.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Vladimir Putin
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close