Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski a transmis un mesaj despre "eforturi de pace" în timpul vizitei în Germania

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj despre "eforturi de pace" în timpul vizitei în Germania

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, în debutul unui turneu european de pe urma căruia speră să obțină asistență militară vitală și să semneze acorduri bilaterale de securitate.

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj despre "eforturi de pace" în timpul vizitei în Germania
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Michael Kappeler
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   13:31

La sosirea la Berlin, Zelenski a postat o imagine pe contul său de pe rețeaua X alături de ambasadorul Ucrainei și de un oficial al Ministerului german de Externe.

"Încep două zile importante: întâlniri cu partenerii din Germania și Franța, noi acorduri și Conferința de Securitate de la Munchen.

O nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina, precum și noi oportunități. Facem toate eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil în condiții echitabile pentru ucraineni și pentru a asigura o pace durabilă", a scris el.

Presa internațională remarcă faptul că, în lunile din urmă, când ajutorul militar american pentru țara sa încă nu era suspendat, Zelenski a repetat frecvent că războiul nu se va termina decât după ce forțele Rusiei vor fi împinse peste granițele Ucrainei, recunoscute internațional.

Noul mesaj ar putea reprezenta un semn că ucrainenii sunt dispuși să negocieze un acord cu rușii, pe fondul situației dificile de pe front, accentuată de lipsa de muniție.

În sprijinul unei ipotetice flexibilizări a poziției Kievului vine și componenta de securitate a turneului întreprins de Volodimir Zelenski.

Zelenski și Rishi Sunak au semnat luna trecută un acord menit să dureze "până când Ucraina va adera la NATO"

El este așteptat să semneze astăzi cu cancelarul Olaf Scholz și cu președintele Emmanuel Macron acorduri bilaterale, inspirate de un pact similar încheiat în ianuarie de Kiev și Londra.

"Este un acord de securitate fără precedent, care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO", spunea la momentul respectiv liderul de la Kiev, după acordul semnat cu premierul Rishi Sunak.

Presa internațională mai remarcă faptul că vizitele lui Zelenski la Berlin, Paris și Munchen constituie primul turneu în străinătate al președintelui ucrainean de când l-a înlocuit pe popularul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, și a ordonat schimbări la nivelul comandamentului militar, măsuri despre care a spus că sunt necesare pentru a face față provocărilor de pe câmpul de luptă.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close