Antena 3 CNN Externe Șeful grupului Wagner dezvăluie de ce orașul Bahmut nu va cădea prea curând în mâinile rușilor

Șeful grupului Wagner dezvăluie de ce orașul Bahmut nu va cădea prea curând în mâinile rușilor

Orașul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverșunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă în mâinile rușilor, în pofida recentelor progrese ale trupelor Moscovei.

Șeful grupului Wagner dezvăluie de ce orașul Bahmut nu va cădea prea curând în mâinile rușilor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2023   •   17:49

Estimarea aparține lui Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar privat Wagner, care a subliniat că acolo are loc "un măcel", relatează presa internațională.

"Nu vom sărbători prea curând. Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistență puternică, bombardamente, iar mașina de tocat carne este în acțiune", a spus Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

Grupul Wagner, care a recrutat mii de pușcăriași pentru frontul din Ucraina, conduce asaltul asupra Bahmut încă din vară și a cucerit recent o serie de localități învecinate, în tentativa de a încercui orașul.

"Adversarul se activează și trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 și 500 de combatanți sosesc la Bahmut de peste tot iar tirurile de artilerie se intensifică de la o zi la alta", a mai arătat Evgheni Prigojin.

Citește și: Soldații ruși și-au dezlegat limba în fața localnicilor din Mariupol | Orașele ucrainene pe care Moscova le va ataca în noua ofensivă

Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din regiunea ucraineană Doneţk, unde se află Bahmut, a indicat, la rândul său, că Ucraina nu dă niciun semn că ar vrea să cedeze orașul, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a calificat drept "fortăreață".

"Înțelegem perfect că nu există pentru moment nicio perspectivă ca adversarul să-și abandoneze pozițiile fără luptă", a declarat el pentru presa rusă.

Kievul a admis că situația este "complicată" în zona Bahmut

Săptămâna trecută, Pușilin spunea că trupele Moscovei au sub control trei din cele patru rute de aprovizionare spre Bahmut ale forțelor ucrainene.

Cămin pentru circa 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022, orașul Bahmut este în mare parte distrus în urma celor șase luni de lupte, care s-au soldat cu pierderi grele în ambele tabere.

Chiar dacă importanța sa strategică este contestată, orașul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova și Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Președinția ucraineană a admis luni o situație "complicată" în localitatea Paraskovievka, pe fondul unor "bombardamente și atacuri rusești intense", la aproximativ 10 km de centrul orașului.

Foto: clădiri ruinate în urma luptelor din Bahmut, 7 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Evgheni Prigojin Adriana Bahmuteanu
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close