Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au manifestat la Kiev la chemarea opoziţiei pro-ruse

Zeci de mii de oameni au manifestat la Kiev la chemarea opoziţiei pro-ruse

Zeci de mii de oameni au manifestat la Kiev la chemarea opoziţiei pro-ruse
Sursa foto: Ucraina
04 Apr 2009   •   13:02

Piaţa Independenţei din Kiev, locul ?revoluţiei portocalii? din 2004, s-a umplut din nou de lume, de această dată la chemarea opoziţiei pro-ruse. Aproape 20.000 de oameni au cerut demisia foştilor lideri ai ?revoluţiei portocalii?, aflaţi şi astăzi la conducerea Ucrainei. Protestatarii au învinuit guvernul pentru lipsurile provocate de criza economică mondială, care a adus Ucraina în pragul falimentului.

Parlamentul ucrainean a cerut convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate la 25 octombrie, mai devreme decât fuseseră programate, decizie contestată de actualul şef al statului, Viktor Iuşcenko.

Între timp, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va trimite o delegaţie în Ucraina săptămâna viitoare pentru a relua discuţiile cu privire la un împrumut necesar pentru a limita efectele crizei.

Demonstraţia de vineri a fost cea mai amplă manifestare din Ucraina, de după campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2007. Viktor Ianukovic, lider al opoziţiei şi fost premier al Ucrainei, a adresat cu această ocazie câteva cuvinte mulţimii. ?Cred că toţi oamenii din această piaţă au o singură dorinţă?, a spus el, ?aceea de a schimba viaţa în bine. Şi este un singur mod de a atinge acest scop, să scăpăm de cei care deţin puterea în acest moment?.

?Cu cât mai repede pleacă, cu atât mai repede vom readuce ordinea în ţară, cu atât mai repede fabricile vor începe din nou să funcţioneze şi economia va începe să crească?, a adăugat el. El a spus totuşi că opoziţia va suspenda protestele până pe 14 aprilie, pentru a-i da timp premierului actual, Iulia Timosenko, să prezinte programul guvernului de combatere a crizei, care a lovit puternic piaţa oţelului şi a scăzut nivelul semnificativ de trai din Ucraina.

Antena3.ro

×
Parteneri
Când vine căldura! Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza verii
x close