Antena 3 CNN Externe Zeci de mumii, foarte bine conservate, descoperite în Egipt

Zeci de mumii, foarte bine conservate, descoperite în Egipt

Zeci de mumii, foarte bine conservate, descoperite în Egipt
14 Apr 2009   •   18:51

Mai multe zeci de mumii bine conservate au fost descoperite de specialişti în Egipt, în oaza Fayoum, relatează dailymail.co.uk. 53 de morminte cioplite în piatră au fost descoperite la sud-est de piramidele de la Illahun, care fac parte din oaza Fayoum.

Mumiile sunt unele dintre "cele mai frumoase descoperite vreodată", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, (autoritatea care a sponsorizat săpăturile). Zahi a descris patru dintre aceste mumii, care datează din perioada celei de-a 22-a dinastii egiptene (931 - 725 î.Cr.).

Mumiile sunt aşezate în sicrie de lemn, înfăşurate în pânză de in şi pictate în galben, turcoaz şi roşu-cărămiziu - culorile tradiţionale ale Egiptului. Decoraţiunile şi inscripţiile de pe sarcofagele mumiilor se află într-o stare excelentă de conservare.

Printre celelate obiecte descoperite de arheologi se numără 15 măşti vopsite, vase de ceramică şi diverse amulete.

De asemenea, arheologii au descoperit şi o capelă, cu o masă folosită în timpul ritualurilor funerare. Potrivit unor studii preliminare, capela a fost refolosită într-o perioadă ulterioară, probabil în ultimii ani de existenţă ai Imperiului Roman (30 î.Cr. - 337 d.Cr.).

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close