Antena 3 CNN Externe Zelenski, mesaj înainte de Ziua Independenței Ucrainei: "Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea!"

Zelenski, mesaj înainte de Ziua Independenței Ucrainei: "Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Peninsula Crimeea se va întoarce la Ucraina, după anexarea din 2014. Zelenski a făcut afirmațiile la cel de-al doilea summit al mecanismului "Platforma Crimeea", desfășurat în format online, la care România a fost reprezentată de premierul Nicolae Ciucă.

Zelenski, mesaj înainte de Ziua Independenței Ucrainei: "Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea!"
Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski
de Adrian Iclozan    |    23 Aug 2022   •   15:22

"Mulți ne-au oferit asistență și ne-au ajutat, dar mulți au păstrat tăcerea cu privire la ce se întâmplă în Crimeea. Recent, am primit o scrisoare din partea unuia dintre liderii din Crimeea, care a fost însă trimis la închisoare. La nouă zile după ce s-a întors în peninsulă, a fost lipsit de libertate.

'Totul a început cu Peninsula Crimeea și se va încheia cu Peninsula Crimeea', se spune în scrisoarea sa.

Sincer, eu cred asta. Cred că, pentru a face față terorismului, pentru a aduce securitatea și predictibilitatea la noi în regiune, în Europa și în întreaga lume, trebuie să câștigăm în fața agresiunii rusești și să eliberăm peninsula Crimeea de sub ocupație", a spus președintele ucrainean.

"Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea. Va fi, practic, o revigorare a Noii Ordini Mondiale", a adăugat Volodimir Zelenski.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după o invazie urmată de un referendum local, nerecunoscut de comunitatea internațională.

Val de avertismente privind posibile intensificări ale loviturilor Rusiei în Ucraina

Afirmațiile președintelui ucrainean vin în ziua în care țara sa sărbătorește "Ziua Drapelului" și cu o zi înainte de Ziua Independenței.

Pe 24 august se împlinesc 31 de ani de când Ucraina se desprindea de fosta Uniune Sovietică.

În acest context și pe fondul acuzațiilor formulate de Moscova, privind o pretinsă implicare a Kievului în asasinarea Dariei Dughina, oficialii ucraineni au avertizat asupra riscului crescut ca Rusia să-și intensifice bombardamentele asupra țintelor militare și civile din teritoriile invadate.

Un avertisment similar a fost lansat de Ambasada SUA la Kiev, care le-a cerut cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara.

Ambasada SUA către cetățenii americani: "Plecați acum din Ucraina!"

"Departamentul de Stat are informații că Rusia își intensifică eforturile pentru a lansa atacuri asupra infrastructurii civile și a instituțiilor guvernamentale din Ucraina, zilele viitoare", a precizat ambasada pe site-ul său, într-un mesaj de avertizare.

"Ambasada SUA le cere cetățenilor americani să plece din Ucraina imediat, folosind opțiunile de transport terestru privat aflate la dispoziție, dacă pot face asta în siguranță", se precizează în textul publicat online.

Avertismentul a fost trimis anterior prin mesaje de alertă.

Ucraina a interzis manifestările publice în capitală, invocând amenințarea sporită a unui atac.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Daria Dughina
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close