Antena 3 CNN Externe Zidul Berlinului...vândut la bucată. Un german s-a îmbogăţit după ce a comercializat fărâme din zid

Zidul Berlinului...vândut la bucată. Un german s-a îmbogăţit după ce a comercializat fărâme din zid

Zidul Berlinului...vândut la bucată. Un german s-a îmbogăţit după ce a comercializat fărâme din zid
Sursa foto: zidul berlinului
12 Mai 2009   •   12:22

La aproape două decenii după ce a fost doborât, Zidul Berlinului este sursa de câştig a unui ingenios om de afaceri din oraş. Acesta a adunat un morman de resturi ale Zidului pe care la face fărâme şi le vinde turiştilor dornici de suveniruri cu parfum de Război Rece.

În noiembrie 1989, demolarea Zidului care diviza Berlinul a devenit simbolul înlăturării Cortinei de Fier, care despărţise, timp de decenii, Europa comunistă de cea liberă. Ultimele regimuri comuniste europene nu au mai rezistat multă vreme. Zidul a fost demolat aproape în întregime, deşi câteva fragmente rămase în picioare au fost restaurate pentru turişti, cu tot cu desenele de pe faţa sa occidentală.
Volker Pawlowski a avut, însă, ideea unei afaceri mult mai bune: vânzarea Zidului... cu bucata. El a cumpărat aproape toate resturile de la demolare, iar de atunci le tot sfărâmă în bucăţele minuscule pe care le vinde turiştilor.

Afacerea merge bine chiar şi după 20 de ani.

?Oamenii cumpără Zidul pentru că el include amintirea Războiului Rece şi a Berlinului divizat. Vor să ia asta cu ei acasă, pentru că le reaminteşte cât de norocoşi suntem astăzi? spune afaceristul.

Cu timpul, Pawlowski şi-a extins firma iar acum produce şi tricouri pe care este înfăţişat, bineînţeles, Zidul. Dar activitatea de bază rămâne vânzarea pietricelelor.

Afacerea l-a făcut celebru pe Pawlowski, supranumit acum ?Domnul Zid?. Iar negoţul său poate fi văzut şi ca o victorie simbolică a capitalismului asupra dictaturii.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close