Antena 3 CNN Externe Zilele însorite ajută creierul să gândească mai eficient

Zilele însorite ajută creierul să gândească mai eficient

Zilele însorite ajută creierul să gândească mai eficient
Sursa foto: Zi insorita
07 Aug 2009   •   22:27

Oamenii de ştiinţă sunt de multă vreme de acord că zilele scurte de iarnă afectează starea de spirit. Un nou studiu demonstrează că oamenii sunt mai agili şi au gândirea mai eficientă în zilele însorite şi mai lenţi în gândire în zilele înnorate, indiferent de anotimp, o dovadă în plus că vremea influenţează felul în care gândim şi răspundem la stimuli.

Cercetarea, efectuată de oamenii de ştiinţă de la University of Alabama at Birmingham, a scos la iveală faptul că oamenii sunt de trei ori mai susceptibili de a avea capacitacitatea de percepţie scăzută în zilele mohorâte, comparativ cu zilele însorite. De asemenea, în zilele mohorâte apar simptome de depresie.

Cercetătorii au testat în acest sens 16.800 de subiecţi americani care au participat la un studiu cu privire la accidentele cerebrale. Subiecţii au fost intervievaţi telefonic pentru a putea determina în ce măsură aceştia suferă de stări depresive. Participanţii la studiu au avut de rezolvat de asemenea şi un test de percepţie.

?Totul are sens, judecând după modul în care a evoluat omenirea?, spune Robert DeRubeis, profesor de psihologie la Universitatea Pennsylvania. ?În termeni evolutivi, cele mai solicitante activităţi sunt efectuate în timpul zilei, astfel, lumina soarelui este folosită ca un semnal revigorant pentru creier astfel încât să poată face faţă provocărilor zilei?. ?De asemenea, este logic să nu facem prea mare risipă de energie noaptea, deoarece puţine lucruri se întâmplă după căderea întunericului?, a adăugat DeRubeis.

În această situaţie ar fi mai avantajos pentru creier ca oamenii să locuiască în zone cu climă caldă şi însorită, în detrimentul zonelor înnorate şi ploioase? ?Nu ştim încă dacă traiul într-un climat care te bombardează constant cu lumină va îmbunătăţi funcţiile creierului?, a explicat prof. DeRubeis, ?dar cercetările în domeniu arată că vizitele în astfel de locaţii însorite şi evitarea zonelor ploioase pentru scurte perioade de timp poate avea un efect benefic.?

Antena3.ro

×
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close