Antena 3 CNN Externe Zona incediilor din Australia devine ?scenă a crimei?. Numărul victimelor se apropie de 200

Zona incediilor din Australia devine ?scenă a crimei?. Numărul victimelor se apropie de 200

Zona incediilor din Australia devine ?scenă a crimei?. Numărul victimelor se apropie de 200
Sursa foto: incendiu australia
10 Feb 2009   •   04:53

Zonele dezastrului din Australia, ţară afectată de incendii masive, sunt tratate ca uriaşe scene ale crimei, iar premierul australian a descris posibila incediere de către unii ?piromani? ca fiind ?crimă în masă?. "Nu există un alt cuvânt pentru a descrie decât cel de crimă în masă. Am atins un nivel de groază pe care puţini dintre noi l-am fi putut anticipa", a declarat Kevin Rudd.
Oraşe întregi din Victoria au fost închise ca potenţiale scene ale crimei, pe măsură ce numărul decedaţilor a ajuns la 171. De altffel, guvernul a fost avertizat că s-ar putea ajunge la 200 de victime în timp ce echipele de intervenţie înaintează în zona dezastrului- o grupare de oraşe mici şi sate la nord-est de Melbourne.
Mai multe oraşe au fost închise de poliţie luni pentru ca experţii criminalişti să caute printre ruine dovezile unei posibile incendieri, dar şi pentru a permite echipelor de intervenţie să ridice corpurile ce stăteau în stradă. În oraşul Kinglake, poliţia a găsit într-o casă cinci corpuri atât de arse, încât doar după mărimea craniului au putut deduce că patru erau copii.
Între timp este pus la îndoială sistemul de avertizare, iar oficialii au promis că o comisie va examina toate aspectele- inclusiv vechea politică de a sfătui locuitorii ameninţaţi de incendiile de vegetaţie să stea să îşi apere casele sau să plece din timp.
Luni, focul a continuat să se extindă, ameninţând şi alte comunităţi.
Întrebările care îi frământ pe australieni este de ce au murit atât de mulţi şi dacă sistemul de avertizare nu a fost de ajuns, deşi experienţa de acum a demonstrat că cei care credeau că au ore pentru a fugi din faţa flacărilor, s-ar trezit cuprinşi de acestea în doar câteva minute.
Acesta este cel mai mare număr de victime din istoria ţării ca urmare a incendiilor. Peste 750 de locuinţe au fost distruse de sâmbătăm iar incendiile au distrus o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi din cauza efectelor cumulate ale secetei, rafalelor puternice de vânt şi a celei mai grave canicule înregistrate în ultimul secol. La Melbourne, mercurul termometrelor a atins la acest sfârşit de săptămână 46,4 de grade Celsius, un record pentru luna februarie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close