Antena 3 CNN High Tech Ministrul Digitalizării: "Aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român" | Aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii

Ministrul Digitalizării: "Aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român" | Aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii

Românii vor avea, până la finalul acestui an, o aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii în relaţia cu statul, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării: "Aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român" | Aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii
Sursa foto: Profimedia Images
de Silvia Preda    |    15 Mar 2024   •   17:05

Ministrul Bogdan Ivan a declarat, vineri, că urmează o perioadă de transformare a administraţiei prin migrarea "spre servicii publice din format exclusiv fizic în format hibrid şi online", el precizând că există 170 de milioane de euro atraşi din fonduri europene pentru aceste servicii digitalizate.

"În momentul de faţă pregătim o schimbare radicală în paradigma administraţiei publice din România, pentru că ne-am săturat cu toţii de acea cerere care trebuie depusă online la ghişeul nr. 3 de la etajul II. În urma renegocierii cloud-ului guvernamental şi a arhitecturii de cloud, suntem în stadiul în care Comisia Europeană a dat undă verde pentru a avea această arhitectură extrem de importantă şi în luna martie o să scoatem în licitaţie publică cloud-ul guvernamental.

În acelaşi timp, săptămâna viitoare o să semnăm contractul pentru aplicaţia unică a statului român, adică un singur loc în care să avem documentele de identitate sau să putem să plătim unele taxe.

Mai simplu spus, să aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român", a declarat Bogdan Ivan, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai spus că ţara noastră este pe ultimul loc în UE la digitalizare pe anumite segmente ale serviciilor publice.

"Cloud-ul guvernamental, platforma de interoperabilitate a datelor, migrarea serviciilor într-o singură aplicaţie reprezintă partea nevăzută a tot ceea ce înseamnă arhitectura sistemului digital al administraţiei din România. Sunt lucruri pe care alte state le-au început acum 20 de ani, noi am început acum un an să facem această tranziţie. Şi eu sunt la fel de frustrat atunci când văd că în relaţie cu foarte multe autorităţi ale statului trebuie să mergi cu dosarul cu şină şi cu formatul de hârtie", a spus ministrul Digitalizării.

Potrivit acestuia, până la finalul anului, "dacă toate se vor derula conform calendarului, vom avea acea aplicaţie unică în care fiecare român să aibă în format digital şi permisul şi paşaportul şi actele de studii, să fie asociată şi cu cardul bancar al fiecărui om".

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close