Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Aplicația Guvernului care trebuia să ne ușureze relația cu autoritățile încă nu funcționează bine. Ministrul Digitalizării: ”M-am săturat de cozile de la ghișee”

Aplicația Guvernului care trebuia să ne ușureze relația cu autoritățile încă nu funcționează bine. Ministrul Digitalizării: ”M-am săturat de cozile de la ghișee”

O aplicaţie mobilă lansată anul trecut de ministerul Digitalizării ar fi trebuit să ne ajute să ne identificăm online mult mai simplu în relaţia cu autorităţile publice. Deocamdată, însă, este un eşec.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   20:01

Aplicaţia nu are toate funcţiile promise, iar instituţiile care sunt înrolate în ea pot fi numărate, la propriu, pe degete. Iar acum, Ministerul vrea să meargă mai departe cu un alt proiect: portofelul digital.

Aplicaţia RO-e-ID a fost lansată anul trecut, în luna mai, cu mare fast. Ministrul Digitalizării de atunci, Sebastian Burduja, promitea ca va schimba total modul în care interacţionăm cu instituţiile publice din România.

”Instalați-vă aplicația. De azi înainte puteți să vă autentificați și să aveți cont pe ghișeul.ro fără să aveți un card bancar emis în România. Asta înseamnă că puteți să vă plătiți taxe și impozite locale, să vă eliberați cazierul judiciar online gratuit și toate celelalte lucruri frumoase peste 200 de servicii publice online din platforma ghișeo.ro. Aceasta e aplicația RoEID. E în fază de testare”, declara Sebastian Burduja, fost ministru al Digitalizării.

Aşa cum promite şi pagina de internet creată special pentru prezentarea aplicaţiei, aceasta permite accesul la diverse servicii și platforme online ale instituțiilor guvernamentale românești printr-un singur set de date de autentificare.

Numai că asta este departe de adevăr. Pe platforma Ro-E-Id sunt acum inscrise doar 10 instituţii. Printre acestea, primăriile din Sectorul 6, Alba Iulia sau Timişoara. De asemenea, poate fi accesat site-ul ANRE sau al Autorităţii Navale. Însă, pentru toate acestea trebuie făcută autentificare separată, nu aşa cum a promis ministerul Digitalizării.

Actualul ministru, Bogdan Ivan, spune şi el că şi-ar dori ca lucrurile să fie mai uşoare.

”Eu unul vă spun, ca și cetățean, m-am săturat de cozile de la ghișee, m-am săturat să mă duc cu o hârtie la o anumită instituție să îmi pună ștampila pe ea să-mi spună e în regulă, mai trebuie să faceți o copie, să mergeți la etajul 7 să-mi îndosarieze. M-am săturat să stau, să încarc direct de pe telefon, să trimit o aplicație, urmând că atunci când ajung la acel ghișeu, fără să dau numele instituției, să trebuiască să-l printez, să-l semnez încă o dată și să mă duc cu el la alt ghișeu”, spune Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Chiar dacă lucrurile nu merg cum trebuie cu aplicaţia Ro-E-ID, ministerul Digitalizării continuă să fie ambiţios. Vrea ca până la finalul anului românii să fie primii care vor avea portofelul electronic de care se discută acum la nivelul întregii Uniuni Europene.

”Ce e foarte important e că ne dorim ca această aplicație să dea un lucru foarte simplu. Direct de pe telefon, în directă colaborare cu hub-ul de servicii de la MEI, cu cei de la Ministerul Muncii, să nu trimitem omul pe 10 site-uri sau 10 aplicații când are treabă cu statul român. Și într-o singură aplicație să poți să ai permisul, pașaportul, buletinul, documentele de studii”, mai spune Bogdan Ivan.

Comisia Europeană a aprobat la finalul anului trecut normele privind portofelul electronic personal pentru identitate digitală. Astfel, tuturor cetățenilor Uniunii Europene li se va da posibilitatea de a avea un portofel de identitate digitală pentru a accesa servicii publice și private online.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close