Antena 3 CNN International News Acuzații grave la Kiev. "Comitetul Internațional Olimpic, un promotor al războiului și crimelor, cumpărat cu bani rusești", spune un consilier al lui Zelenski

Acuzații grave la Kiev. "Comitetul Internațional Olimpic, un promotor al războiului și crimelor, cumpărat cu bani rusești", spune un consilier al lui Zelenski

Comitetul Internațional Olimpic, CIO, este un "promotor al războiului, crimelor și distrugerii", acuză un oficial din imediata apropiere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acuzații grave la Kiev. "Comitetul Internațional Olimpic, un promotor al războiului și crimelor, cumpărat cu bani rusești", spune un consilier al lui Zelenski
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Ian 2023   •   13:34

Acuzațiile vin după ce instituția internațională a decis să analizeze posibilitatea ca atleții ruși să participe la Jocurile Olimpice din 2024.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak (foto), CIO oferă Rusiei "o platformă de promovare a genocidului și încurajează noi omoruri ale rușilor".

"Este evident că banii (rusești) care cumpără ipocrizia olimpică nu miros a sânge ucrainean. Așa-i, domnule Bach?", a scris Podoliak într-un Tweet semnalat de CNN și aparent adresat președintelui CIO, Thomas Bach.

Citește și: Cum arată blocul de locuințe din Harkov după ce a fost spulberat de o rachetă rusească S-300

Săptămâna trecută, CIO a dat publicității o declarație în care subliniază "puternicul angajament" al instituției față de "misiunea unificatoare a mișcării olimpice" și a menționat că "niciun sportiv nu ar trebui împiedicat să ia parte la competiții doar din cauza pașaportului său".

Declarația Comitetului continua cu afirmația că participarea respectivilor sportivi în condiții stricte, de exemplu ca "atleți neutri" care nu-și reprezintă țara, ar trebui examinată.

CIO a evocat recent un plan în mai mulți pași pentru ca sportivii din Rusia și Belarus să poată concura la Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris, și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, de la Milano, amintește CNN.

Grupurile pentru drepturile sportivilor Global Athlete și Ukrainian Athletes au răspuns la această inițiativă printr-o declarație comună, acuzând faptul că planul Comitetului Internațional Olimpic, de a permite participarea sportivilor ruși și belaruși la competiții, nu face decât să întărească "mașinăria de propagandă a Rusiei".

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close