Antena 3 CNN International News Regimul lui Lukașenko trimite un laureat Nobel într-o închisoare de maximă securitate | Pentru ce a fost condamnat Ales Bialiațki

Regimul lui Lukașenko trimite un laureat Nobel într-o închisoare de maximă securitate | Pentru ce a fost condamnat Ales Bialiațki

Ales Bialiațki, un activist pro-democrație din Belarus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat de un tribunal din Minsk să execute 10 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate.

Regimul lui Lukașenko trimite un laureat Nobel într-o închisoare de maximă securitate | Pentru ce a fost condamnat Ales Bialiațki
Sursa foto: Twitter @Tsihanouskaya
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   13:52

Sentința a fost pronunțată vineri. Bialiațki (foto) a fost găsit vinovat pentru contrabandă.

În prezent în vârstă de 60 de ani, activistul a fost arestat în 2020, pe fondul protestelor de amploare împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko.

El a documentat încălcările drepturilor omului în Belarus încă din anii 1980. În 1996, a fondat organizația Viasna (Primăvara), după un referendum care a consolidat regimul autoritar ale președintelui belarus.

Lidera opoziției bieloruse în exil, Svetlana Țihanovskaia, a denunțat drept "îngrozitoare" condamnarea lui Bialiațki și a altor activiști în același proces.

Citește și: Lukașenko îi face o surpriză lui Putin la Beijing

"Trebuie să facem totul pentru a lupta împotriva acestei nedreptăți rușinoase și să-i eliberăm", a scris ea pe Twitter.

Ales Bialiațki a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, alături de grupuri pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina.

Laureații au fost recompensați pentru "un efort remarcabil de documentare a crimelor de război, a încălcărilor drepturilor omului și a abuzului de putere" în țările lor respective.

"Ei au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor", a precizat, la acea vreme, Comitetul Nobel.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close