Antena 3 CNN International News Lukașenko îi face o surpriză lui Putin la Beijing: "Susținem în totalitate planul de pace chinez în Ucraina"

Lukașenko îi face o surpriză lui Putin la Beijing: "Susținem în totalitate planul de pace chinez în Ucraina"

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat că susține pe deplin propunerile chineze de soluționare a conflictului din Ucraina, prezentate săptămâna trecută.

Lukașenko îi face o surpriză lui Putin la Beijing: "Susținem în totalitate planul de pace chinez în Ucraina"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2023   •   14:46

"Belarus militează activ pentru propuneri de pace şi susține total inițiativa dumneavoastră pentru securitate internațională", a spus Lukaşenko, în timpul discuțiilor purtate miercuri la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping.

"Întâlnirea de astăzi are loc într-o perioadă foarte dificilă, care necesită noi abordări și decizii politice responsabile. Acestea trebuie să vizeze, în primul rând, evitarea unei confruntări mondiale, care nu ar avea câștigători", a adăugat președintele belarus, citat de serviciul de presă al președinției de la Minsk.

Vineri, la exact un an de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document cu 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să se așeze la masa tratativelor.

În propunerea sa, China solicită o soluționare politică a conflictului, discuții de pace și respectarea suveranității naționale.

Citește și: Reacția Chinei, după ce Moscova a anunțat că "nu sunt întrunite condiții de pace" iar războiul în Ucraina va continua

Cu toate acestea, planul nu spune în mod explicit că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și condamnă, în schimb, utilizarea "sancțiunilor unilaterale" pe care occidentalii le-au instituit la adresa Moscovei.

Moscova s-a arătat evazivă față de inițiativa chineză și a comunicat, luni, că nu sunt condiții pentru pace.

Președinția rusă a anunțat că "examinează atent" inițiativa propusă de China pentru oprirea conflictului din Ucraina prin negocieri, dar că așa-zisa "operațiune militară specială" va continua.

"Analizăm cu multă atenție planul prietenilor noștri chinezi. Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu observăm premisele pentru ca această situație să urmeze o evoluție pașnică. Operațiunea militară specială în Ucraina continuă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

SUA suspectează China că ia în considerare ajutor militar pentru Rusia în Ucraina

China încearcă să se impună ca mediator al conflictului însă SUA suspectează că guvernul comunist ia în calcul furnizarea de ajutor militar Rusiei în Ucraina. 

La rândul său, Belarus, vecin cu Ucraina, nu a trimis militari să lupte direct alături de armata rusă, dar a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriul său  pentru invadarea Ucrainei, amintește presa internațională.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close