Antena 3 CNN International News Cu mercenarii Wagner la graniță, Polonia trimite pe străzile din Varșovia mii de militari, tancuri și baterii PATRIOT

Cu mercenarii Wagner la graniță, Polonia trimite pe străzile din Varșovia mii de militari, tancuri și baterii PATRIOT

Polonia organizează cea mai mare paradă militară din ultimele decenii, într-o demonstrație de forță, în contextul în care tensiunile cresc la granița dintre acest stat NATO și aliatul Rusiei, Belarus.

Cu mercenarii Wagner la graniță, Polonia trimite pe străzile din Varșovia mii de militari, tancuri și baterii PATRIOT
Sursa foto: X(Twitter)@Poland_MOD
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Aug 2023   •   11:43

Ministerul polonez al Apărării a declarat că sărbătorirea Zilei Armatei Poloneze de marți va fi marcată de un spectacol care include 2.000 de unități de echipament militar polonez și străin, 92 de aeronave și 2.000 de militari.

Parada va include unele dintre cele mai recente tehnologii pe care Polonia le-a introdus în arsenalul său: tancuri M1A1 Abrams de fabricație americană, tancuri sud-coreene K2 și obuziere autopropulsate K9, lansatoare de rachete HIMARS, obuziere autopropulsate Krab, precum și sisteme americane PATRIOT integrate în sistemul polonez de apărare antiaeriană "WISŁA".

În ultimii ani, Polonia a devenit una dintre principalele puteri militare din Europa, după ce a investit miliarde de euro în noi echipamente.

Investițiile în armament au urmat anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

Citește și: Rusia a lansat un atac aerian masiv în nordul și vestul Ucrainei. Au fost vizate regiunile Liov și Volîn

În mod corespunzător, influența diplomatică a Varșoviei a crescut, pe seama rolului important în sprijinirea Ucrainei de la începutul invaziei din februarie 2022, notează CNN.

Săptămâna trecută, Polonia a anunțat desfășurarea suplimentară a mii de militari la granița sa estică, în răspuns la prezența mercenarilor Wagner de partea cealaltă a frontierei, în Belarus.

Polonia are granițe comune nu doar cu Ucraina și Belarus, ci și cu exclava rusă Kaliningrad.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Expert RUSI: "Parada de la Varșovia, un fel de mesaj de tip sovietic"

Prin punerea în scenă a unei demonstrații forță, Varșovia trimite un mesaj pe care Rusia și Belarus sunt nevoite să îl ia în serios, spun experții.

"Este un fel de lucru de tip sovietic. Rusia își face propria paradă pe 8 mai, Belarus are propria sa paradă militară, la fel, Coreea de Nord, Iranul.

Este o reflectare a limbajului lor.

Statele adversare văd aceste parade ca pe o demonstrație de forță, așa că Polonia răspunde cu o demonstrație de forță", a declarat pentru CNN Edward Arnold, cercetător în cadrul RUSI, un grup britanic de reflecție în domeniul securității.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close