Antena 3 CNN International News Ministru belgian: incidentul cu rachetă din Polonia a fost "probabil" provocat de Ucraina

Ministru belgian: incidentul cu rachetă din Polonia a fost "probabil" provocat de Ucraina

Explozia care s-a produs, marți, în zona satului polonez Przewodow a fost, probabil, rezultatul acțiunii sistemelor de apărare antiaeriană din Ucraina.

Ministru belgian: incidentul cu rachetă din Polonia a fost "probabil" provocat de Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Noi 2022   •   13:31

Afirmația vine de la Ludivine Dedonder, ministrul Apărării din Belgia.

"Pe baza actualelor informații, loviturile din Polonia par să fie rezultatul apărării antiaeriene din Ucraina", a scris ministrul, miercuri, pe Twitter.

"Resturi ale rachetelor rusești și ale unei rachete de interceptare din Ucraina au căzut, se pare, în Polonia. Rămâne de confirmat de către investigația în curs", a continuat ea.

Convocare de patru minute a ambasadorului rus la Ministerul polonez de Externe

O întâlnire între ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, și ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a durat „doar patru minute”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

Andreev a fost convocat după incidentul cu rachetă din satul polonez Przewodow.

"Ambasadorul a fost primit, dar fără vreun schimb de curtoazie, fără strângeri de mână, de ministrul Zbigniew Rau și delegația care îl însoțește. Ambasadorului i-a fost citită nota noastră diplomatică. Ambasadorul a luat act de poziția exprimată și a plecat", a declarat Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Polonia a comunicat că o rachetă de fabricație rusească a lovit marți teritoriul său, ucigând două persoane.

Este prima dată când o țară NATO este lovită în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Polonia a retras cererea pentru activarea articolului 4 din Tratatul NATO

Potrivit unor surse NATO, Polonia a retras cererea de activare a articolului 4 din Tratatul de la Washington, după explozia de la granița cu Ucraina în urma căreia doi oameni şi-au pierdut viața.

Decizia a fost luată, cel mai probabil, după datele preliminare ale anchetei derulate de autoritățile poloneze.

Potrivit Tratatului de la Washington, articolul 4 arată că "părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți".

Inițial, Polonia a solicitat activarea articolului 4 după ce, seara trecută, o racheta a căzut în satul Przedwodow, în apropiere de granița cu Ucraina, provocând moartea a două persoane.

Autoritățile de la Varșovia au demarat o anchetă de urgență.

Miercuri dimineață, oficiali americani au declarat pentru Associated Press că o evaluare preliminară sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost lansată apărarea antiaeriană ucraineană împotriva unei rachete rusești.

Foto: Sistem cu rachete S-300 de fabricație rusă

×
Subiecte în articol: Przewodow racheta Polonia Ludivine Dedonder
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close