Antena 3 CNN International News Ucraina și Rusia, acord cu privire la un coridor de evacuare la Sumy. S-au format cozi interminabile

Ucraina și Rusia, acord cu privire la un coridor de evacuare la Sumy. S-au format cozi interminabile

Rusia și Ucraina au convenit asupra unui coridor de evacuare pentru civilii care fug din orașul Sumy. S-au format cozi interminabile.

Ucraina și Rusia, acord cu privire la un coridor de evacuare la Sumy. S-au format cozi interminabile
Sursa foto: Twitter/ The Telegraph
de Cerasela Stafie    |    08 Mar 2022   •   11:49

Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că coridorul a fost aprobat de Ministerul rus al Apărării într-o scrisoare adresată Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Ruta pentru coridorul de evacuare ar urma să ducă de la Sumy prin Holubivka și Lokhvytsia până la Poltava, un oraș din centrul Ucrainei. S-a deschis de la 9:00 și va fi accesibil până la ora 21:00. Marți, Vereshchuk a spus, adăugând că ”toate obstacolele... trebuie înlăturate de-a lungul întregului traseu”.

Evacuările au început deja. Iar cozile de mașini și autobuze s-au întins pe kilometri întregi.

„Nu au fost convenite alte rute”, a spus ea. „Solicităm Rusiei să convină imediat asupra acestor rute și să asigure o încetare a focului stabilă pe aceste rute”.

Anunțul vine după ce un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente din Sumy a ucis nouă civili, inclusiv doi copii, potrivit Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina.

Mai multe încercări anterioare de evacuare a civililor au eșuat la începutul acestei săptămâni, liderii occidentali acuzând forțele ruse că continuă să vizeze rute sigure pre-aprobate.

Duminică, o lovitură rusă a lovit un punct de trecere de evacuare din afara Kievului, ucigând opt persoane, inclusiv doi copii care încercau să fugă.

Luni, ambasadorul Ucrainei la ONU a acuzat Rusia că blochează încercările de evacuare a civililor, adăugând că este ”îngrozitor” faptul că trupele ruse deschid focul asupra celor evacuați după ce ambele țări au alocat anumite drumuri pentru a fi utilizate ca coridoare de evacuare.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina evacuare cetățeni
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close