Antena 3 CNN Life 5 cele mai frecvente boli ale femeilor și cum te poți proteja

5 cele mai frecvente boli ale femeilor și cum te poți proteja

Din păcate, egalitatea dintre femei și bărbați nu se extinde și în sfera problemelor de sănătate. Sexul feminin te predispune unor afecțiuni de care e important să fii conștientă, ca să te poți proteja adecvat.

5 cele mai frecvente boli ale femeilor și cum te poți proteja
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   13:47

Cele mai frecvente cauze de deces în rândul femeilor

Conform statisticilor Centers for Disease Control and Prevention, principala cauză de mortalitate în rândul femeilor este reprezentată de bolile cardiace, cu un procent de 21.8%. Pe locul doi, la mică distanță, se află cancerul, cu un procent de 20.7%.

Alte cauze frecvente de mortalitate în rândul femeilor sunt reprezentate de infecții respiratorii joase (6.2%), atac vascular cerebral (6.2%), Alzheimer (6.1%), accidente (4.4%), diabet (2.7%), gripă si pneumonie (2.1%), boli renale (1.8%) și septicemie (1.6%).

Această statistică oferă indicii importante despre cum ar trebui ca fiecare femeie să își monitorizeze starea de sănătate. În rândurile următoare poți descoperi care sunt cele mai frecvente boli care le afectează pe femei.

1.Bolile cardiace

Afecțiunile cardiace sunt principala cauză de deces atât la femei, cât și la bărbați. Din păcate, ele afectează femei începând cu vârsta de 60 ani - cu 10 ani mai puțin decât speranța de viață pentru România - și trec adeseori nediagnosticate, până în punctul în care tratamentul devine inutil și imposibil din cauza gravității bolii la momentul descoperirii.

Fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea, sedentarismul, obezitatea și diabetul sunt cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Schimbarea stilului de viață este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea inimii tale.

2. Cancerul de sân

Atunci când vorbim despre cancer de san, vorbim despre cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. Specialiștii afirmă că teama de cancer de sân este adeseori atât de mult exacerbată, încât femeile refuză să meargă la controalele periodice de teamă să nu afle o veste proastă.

Există multe variante de tratament pentru cancerul de sân, mai ales atunci când este diagnosticat în una dintre fazele sale incipiente. Printre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul la sân se numără:

  • Vârsta;

  • Bagajul genetic: 5 - 10% dintre cazuri sunt determinate de mutații ale unor gene, cel mai adesea ale genelor BRCA1 și BRCA2;

  • Istoric familial de cancer de sân;

  • Istoric personal de cancer de sân;

  • Rasă: femeile caucaziene au un risc ușor crescut;

  • Istoric medical de iradiere în zona toracelui;

  • Apariția prematură a menstruației (înainte de 12 ani) și menopauza târzie (după 55 ani);

  • Absența copiilor;

  • Unele medicamente, de exemplu dietilstilbestrol;

  • Excesul de alcool;

  • Obezitatea.

3. Osteoporoza

Spatele aplecat, durerile de spate, fragilitate osoasă - toate acestea erau normale pentru femei, înainte de descoperirea osteoporozei și a posibilelor remedii împotriva ei. Obiceiurile și stilul de viață în primii 30 ani influențează în mare măsură apariția ulterioară a bolii.

Nu e niciodată târziu să ai grijă de oasele tale, de aceea se recomandă să consulți medicul periodic. Durerile osoase și fragilitatea osoasă pot fi prevenite prin administrarea regulată a unor suplimente de vitamina D, calciu și fosfor, în funcție de observațiile medicului și de rezultatele analizelor.

4. Depresia

Depresia afectează mai frecvent femeile decât bărbații - statisticile internaționale arată că numărul femeilor diagnosticate cu depresie este aproape dublu față de cel al bărbaților.

Nevoia femeilor de a crea o rețea socială și schimbările hormonale puternice pe care le presupune sarcina, nașterea și menopauza sunt factori de risc importanți.

Cea mai bună metodă de prevenire a depresiei este să găsești un motiv pentru a te trezi dimineața și să ai grijă ca motivația să nu dispară. Poate fi vorba despre sport, un hobby, îngrijirea nepoților, animalul de companie sau munca de voluntariat - important este să fii o persoană activă.

5. Bolile autoimune

Exista peste 80 de boli autoimune diagnosticate deja și probabil că au mai rămas și unele atât de rare, încât au trecut neobservate, iar statisticile arată că peste 75% dintre ele apar la femei. Deși necesită încă mult studiu, bolile autoimune pot fi prevenite - până la un punct - printr-un stil de viață sănătos.

Afecțiunile care apar cu frecvență crescută la femei le expun pe acestea unor riscuri importante legate de scăderea calității vieții și de mortalitatea prematură. Ai grijă de tine!

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close