Se schimbă vremea, se schimbă și apetitul! După luni de mâncăruri grele, iată că primăvara ne provoacă să dăm un refresh dietei. Corpul cere mai multe verdețuri și preparate ușoare, motiv pentru care Gina Taujan, psihonutriționist, a explicat în emisiunea Numai de Bine de la Antena 3 CNN cum să facem tranziția. Nu e nevoie să renunțăm brusc la obiceiurile alimentare, ci să adăugăm treptat acele ingrediente care ne ajută să ne simțim bine.
De ce simțim nevoia să ne schimbăm alimentația primăvara?
"Oricât ne-ar plăcea iarna, trebuie să recunoaștem că după câteva luni de mâncăruri grele, corpul nostru începe să ceară altceva. Și nu, nu este doar o senzație, este un mecanism natural. În timpul iernii, am mâncat mai multe preparate gătite, mai consistente – ciorbe bogate, multe preparate cu carne, brânzeturi, cartofi, fasole – și toate astea au avut un scop, să ne țină de cald, să ne dea energie. Dar acum, metabolismul nostru începe să se adapteze la schimbarea sezonului", spune ea.
Când este cald, metabolismul nostru tinde să funcționeze mai repede, iar necesarul de energie este mai mic, așa că avem tendința să preferăm alimente mai ușoare și mai proaspete. Alimentele mai grele, cum ar fi mâncărurile bogate în grăsimi și proteine, pot fi mai greu de digerat, iar organismul încearcă să se răcorească și să evite să consume prea multă energie pentru digestie.
Ce alimente sunt recomandate primăvara?
"Avem nevoie de mai multe vitamine, minerale și fibre. Nu întâmplător primăvara apar verdețurile care ne susțin în acest proces. Și când zic verdețuri mă refer la leurdă, urzici, lobodă, ștevie, spanac, ceapă, ridichi, măcriș, pătrunjel proaspăt și mărarul. Toate sunt exact ce are nevoie corpul, după o perioadă în care am consumat mai puține fibre și alimente proaspete", susține psihonutriționistul.
Un top trei al alimentelor bogate în fibre include leguminoasele, precum fasolea, lintea sau năutul, care conțin multe fibre și proteine, cerealele integrale, cum sunt ovăzul, quinoa și orzul, care sprijină digestia și echilibrul glicemic, și fructele, cum ar fi merele, perele sau căpșunele, care pe lângă fibre, aduc un plus de vitamine esențiale.
Schimbarea alimentației: un proces natural
"Dar de ce simțim nevoia să ne schimbăm alimentația? Nu doar pentru că așa e bine, ci pentru că organismul nostru are un ritm propriu. Dacă iarna avem nevoie de mese mai consistente, primăvara simțim nevoia de prospețime. Tot procesul este un fel de resetare naturală. Ficatul începe să lucreze mai intens, corpul elimină toxinele mai eficient, iar noi ne dorim instinctiv să mâncăm mai ușor", explică Gina Taujan.
Simțim că avem nevoie de o resetare a alimentației atunci când corpul începe să manifeste semne clare de oboseală, iritație sau disconfort digestiv. De asemenea, senzația de balonare sau de energie scăzută poate fi un semnal că este momentul să aducem mai multe fibre, vitamine și minerale în dieta noastră, pentru a ne simți mai bine și a revitaliza metabolismul.
Greșelile frecvente la schimbarea alimentației
"Ce greșeală fac mulți? Când vine primăvara, în loc să-și asculte corpul, mulți aleg extremele. Fie țin diete drastice, detox agresiv, sucuri verzi, înfometare, fie rămân blocați în aceleași obiceiuri de iarnă, fără să facă ajustări. Dar niciuna dintre variante nu este benefică".
Însă dietele stricte nu sunt recomandate pentru că pun presiune asupra organismului și pot duce la dezechilibre. În primul rând, înfometarea sau restricțiile drastice pot încetini metabolismul, afectând sănătatea pe termen lung și pot duce la lipsa de energie. Detoxurile agresive pot elimina și substanțele benefice din corp, iar sucurile verzi, deși sănătoase, nu oferă toți nutrienții necesari, iar înlocuirea meselor complete cu acestea poate duce la deficiențe. Cel mai eficient este să adoptăm o schimbare graduală și echilibrată a alimentației, care să ne susțină sănătatea.
Cum facem schimbarea corect?
”Nu eliminăm brusc alimentele grele, ci adăugăm treptat cele proaspete. Dacă ieri ai mâncat o ciorbă de burtă, azi poți încerca o ciorbă de lobodă cu leuștean. Dacă la prânz, obișnuiai să ai o tocăniță grea, încearcă o mâncare de cartofi cu mărar sau o tocăniță de urzici cu usturoi. Dacă ai chef de ceva fresh, ce zici de o salată cu ridiche, ceapă verde și leurdă, cu puțin ulei de măsline și lămâie? Crede-mă, este fix ce trebuie. Dacă simți că vrei ceva mai consistent, haide să încercăm o quinoa cu legume trase la tigaie și pătrunjel proaspăt. Nu trebuie să renunțăm la nimic. Schimbarea trebuie să vină natural, fără stres. Corpul tău îți spune deja ce are nevoie. Este necesar doar să-l asculți", a concluzionat Gina Taujan la Antena 3 CNN.