Antena 3 CNN Life Alimentele care ne ajută să trăim cu zece ani mai mult. Sunt la îndemâna oricui

Alimentele care ne ajută să trăim cu zece ani mai mult. Sunt la îndemâna oricui

Veste bună pentru adulții care vor să îşi schimbă stilul de viaţă. Trecerea de la o dietă nesănătoasă la una sănătoasă la vârsta mijlocie poate adăuga aproape un deceniu la viața unei persoane, sugerează un nou studiu.

Alimentele care ne ajută să trăim cu zece ani mai mult. Sunt la îndemâna oricui
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   22:00

Studiul, publicat luni în revista Nature Food, s-a bazat pe un model utilizat pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea influența speranța de viață. Au fost folosite date despre 467.354 de participanți din UK Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă și o resursă de cercetare care conține informații genetice și de sănătate despre 500.000 de participanți din Marea Britanie.

Modelul a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care și-au schimbat dieta nesănătoasă la o dietă asociată longevității, ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Schimbarea a fost asociată cu un plus de 10,8 ani pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați.

Trecerea de la o dietă obișnuită, explicit nesănătoasă, la dieta asociată longevității a fost între timp legată de o creștere a speranței de viață de 3,1 ani pentru femeile în vârstă de 40 de ani, crescând ușor la 3,4 ani pentru bărbați. Efectuarea acelorași schimbări în alimentație la vârsta de 70 de ani a fost asociată cu o creștere a speranței de viață de aproximativ cinci ani.

Cerealele integrale, nucile și fructele prelungesc speranța de viață

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Alimentele care au fost cele mai strâns legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, arată studiul.

Citeşte şi: Condimentul benefic pentru îmbunătățirea calității somnului. Alte proprietăți uimitoare 

Analiza cercetătorilor a arătat că o dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

Această dietă seamănă cu cea mediteraneană, care este considerată pe scară largă una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca și care pune accentul pe cereale integrale, proteine slabe, fructe, legume și grăsimi sănătoase, limitând în același timp alimentele procesate, zaharoase și prăjite.

Conform Insider, autorii susțin că studiul lor a arătat o legătură, nu o cauzalitate, între o dietă sănătoasă și o speranță de viață mai mare. Cu toate acestea, ei și-au ajustat modelul de cercetare pentru a încerca să prevină ca factori precum fumatul și statutul socio-economic să influențeze rezultatele. Totodată, aceștia nu au luat în considerare posibilitatea ca dietele să fluctueze în timp, au spus ei.

×
Subiecte în articol: viata sanatoasa alimente sănătoare
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close