Antena 3 CNN Life Cinci criterii practice pentru o investiţie imobiliară avantajoasă

Cinci criterii practice pentru o investiţie imobiliară avantajoasă

Atunci când achiziţionezi o locuinţă, pe lângă aspiraţiile pe care le ai în legătură cu viitorul tău cămin, trebuie să ai în vedere şi faptul că faci o investiţie imobiliară.

Cinci criterii practice pentru o investiţie imobiliară avantajoasă
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   12:01

În unele cazuri, acest lucru poate înseamna inclusiv a-ți lua un angajament financiar pe mai mulţi ani sub forma unui credit bancar sau a unui alt timp de împrumut. Aşadar, este important să faci o alegere înţeleaptă care nu trebuie doar să se potrivească stilului tău de viaţă, ci să fie şi o investiţie avantajoasă. Iată cinci aspecte practice pe care să le ai în vedere în acest sens:

  1. Prețul pe metru pătrat

Un aspect important de care trebuie să ţii cont la achiziţia unei locuinţe este prețul pe metru pătrat al proprietății de care eşti interesat, pentru a fi sigur că se încadrează în prețul pieței.

Totuşi, trebuie menţionat faptul că estimarea prețului unei locuințe la valoarea justă este un proces complex care este determinat de o serie de criterii specifice, precum amplasarea, suprafaţa şi starea generală a proprietății. De asemenea, relația dintre cerere și ofertă influențează și ea preţul final.

Totuşi, în prezent, cu ajutorul internetului, dar şi al agenţiilor imobiliare, cumpărătorii au avantajul de a putea compara între ele diferite oferte imobiliare, pentru a înțelege mai bine tendințele generale și pentru a lua o decizie cât mai bună.

  1. Cartierul şi amplasarea

Alegerea unei proprietăţi într-un cartier bine plasat, central dacă este posibil, este esențială pentru a-ţi asigura condiții agreabile şi un stil de viaţă confortabil, dar este şi un aspect fundamental dacă te gândeşti la această achiziţie ca fiind o investiţie şi iei în calcul o posibilă revânzare avantajoasă a apartamentului.

Astfel, este de preferat să alegi o locuinţă în apropierea mijloacelor de transport în comun și/sau aproape de arterele majore pentru a facilita deplasarea.

Un apartament într-un complex rezidențial de lux, cum este One Mircea Eliade, poate oferi şi alte avantaje, precum apropierea de diferite restaurante, cafenele, spații verzi şi locuri de joacă pentru copii.

  1. Profilul locuinţei

Fiecare proprietate are un profil anume și tocmai aceste caracteristici determină atractivitatea sa. Pentru a decide între două sau mai multe proprietăți și pentru a face cea mai bună alegere, este important să acorzi atenție următoarelor aspecte:

  • etajul imobilului (în cazul unui apartament);

  • numărul de camere;

  • posibila prezență a unei parcări;

  • priveliștea (curte interioară, grădină, stradă, alte imobile);

  • luminozitatea.

În funcţie de preferinţele personale şi de stilul de viaţă, aceste criterii practice te pot ajuta să identifici care este opţiunea potrivită pentru tine.

  1. Calitatea imobilului

Sunt de așteptat renovări? S-a lucrat recent? Care este starea acoperișului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările esenţiale pe care trebuie să le adresezi vânzătorului sau agentului imobiliar. Pentru a evita eventualele surprize neplăcute odată mutat în noua ta locuinţă, este important să acorzi atenție calității construcției. Prin calitate se înţelege în principal: izolare termică eficientă, izolare fonică bună şi, în cazul unui apartament, spaţii comune şi faţadă în stare bună.

Dacă optezi pentru o locuinţă nouă, constructorul îţi poate furniza toate detaliile privind calitatea materialelor şi beneficiile. Dacă alegi o proprietate care necesită lucrări, înainte de a semna contractul de cumpărare vorbeşte cu o echipă de profesioniști pentru a putea avea o estimare realistă privind investiţiile necesare.

  1. Costul întreţinerii

Poate nu e ceva ce îţi vine automat în minte atunci când evaluezi o proprietate, dar costul întreținerii unei locuinţe ar trebui luat în calcul înainte de a te decide. Atunci când vorbim de o casă, acest cost este determinat de suprafața locuinței (câte camere vor fi de încălzit, de luminat?), dar şi de cea din exterior (garaj, gard nou, plante, eventual o piscină).

În ceea ce priveşte apartamentele noi, trebuie avută în vedere taxa de complex, iar în privința celor mai vechi trebuie să te gândeşti la cheltuielile comune care pot viza reparaţii semnificative.

Aşadar, ţine cont de aspectele evocate mai sus pentru a alege locuinţa care ţi se potriveşte, dar şi pentru a face o investiţie imobiliară cât se poate de avantajoasă.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close