Antena 3 CNN Life Familie Ce trebuie să faci de îndată ce constaţi că partenerul este în depresie

Ce trebuie să faci de îndată ce constaţi că partenerul este în depresie

Ce trebuie să faci de îndată ce constaţi că partenerul este în depresie
Sursa foto: Foto: Lyla.ro
20 Iul 2015   •   16:35

Cand unul dintre soti sufera de depresie, intreaga casnicie este, de fapt, in depresie, iar problemele generare si accentuante de aceasta afectiuni pot duce deopotriva la o cadere nervoasa emotionala grava si la deteriorarea casniciei pana la divort.

Depresia erodeaza intimitatea emotionala si sexuala dintr-o relatie de cuplu, umpland-o cu pesimism si resentimente, furie si izolare. Chiar si cel mai vesel si cel mai puternic om din lume poate cadea in depresie, iar daca partenerul de cuplu, sotul sau sotia nu constientizeaza problema si nu actioneaza imediat poate suferi la randul sau de daunele colateriale ale depresiei, dar si de depresie in sine. Iubita sau sotia unui barbat aflat in depresie poate, spre exemplu, sa ajunga la disperare cu nervii cand isi vede partenerul vesnic letargic, ca nu face absolut nimic si tot greul pica ea, il va blama daca nu vede macar o tentativa de redresare, dar se si poate invinovati pe ea insasi, considerandu-se cauza a depresiei sotului/iubitului. Oricum ar fi, depresia este un pericol pentru casnicie daca nu este tratata corespunzator in doi.

Intr-o casnicie cu unul dintre soti aflati in depresie, celalalt are doua misiuni principale.

PRIMA MISIUNE ESTE SA LUPTE CU DEPRESIA!
In primul rand, femeia care-si vede sotul in depresie nu trebuie sa considere ca “este doar o perioada”, “e ciufut” sau “o sa-si revina de unul singur, mai bine il las in pace”. Trebuie, de fapt, sa constientizeze ca depresia este o afectiune psihica care poate aparea pe fondul a o mie si una de motive: de la probleme financiare, la nemultumire privind evolutia sa profesionala, la pierderea unei persoane dragi, la constientizarea unor realitati de fond ale propriei vieti si chiar la nasterea unui copil sau dupa, dar dupa casatorie. Spre exemplu, o mireasa din 10 sufera de “depresie postnuptiala” in lunile de dupa nunta, iar jumatate din persoanele casatorie – femei si barbati deopotriva – sufera de depresie la un moment dat din cauza unor probleme strict legate de casnicie.

Continuarea pe Lyla.ro

×
Subiecte în articol: depresie
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close