Antena 3 CNN Life Familie Care este semnificaţia bradului de Crăciun şi ce reprezintă steaua din vârf

Care este semnificaţia bradului de Crăciun şi ce reprezintă steaua din vârf

Fără doar şi poate, nu există persoană care să nu îndrăgească atmosfera de poveste a Crăciunului. Împodobirea bradului reprezintă una dintre cele mai vechi tradiţii din lume, însă puţin ştiu de ce se împodobeşte şi ce reprezintă globurile şi steaua din vârf.

Care este semnificaţia bradului de Crăciun şi ce reprezintă steaua din vârf
Sursa foto: Pixabay.com | Freestocks
de Ioana Dobre    |    08 Dec 2021   •   16:52

Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă una dintre cele mai vechi tradiţii din lume. Potrivit datinilor, bradul se împodobeşte în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, însă în casa multor oameni, acesta este împodobit mult mai devreme.

Istoricii spun că, împodobirea bradului datează dinaintea erei creştine, atunci când ramurile erau folosite pentru diferite ceremonii. Bradul de Crăciun este un obicei occidental, care a luat amploare începând cu a doua jumătate a secolului XIX-lea. 

De ce se împodobește bradul de Crăciun

Bradul este considerat un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

Totodată, este considerat un arbore sfânt, întrucât vârful său se îndreaptă spre înaltul cerului dumnezeiesc, iar ramurile sale rămân permanent verzi, amintind de viaţa veşnică.

În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Top 10 cele mai romantice filme de Crăciun, pe care să le vizionezi alături de persoana iubită

În perioada de dinainte de Crăciun, bradul era împodobit, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la globulețele de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată, instalațiile luminoase și altele.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinirea dorințelor. O stea sau un înger care se aşează în vârful pomului, reprezintă simbolul stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem.

Când despodobil şi scoatem bradul de Crăciun din casă

Sunt persoane care aleg să scoată bradul din casă imediat după Revelion. Cu toate acestea, potrivit tradiţiei, bradul trebuie scos din casă jurul datei de 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza. În zilele noastre, împodobirea pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

×
Subiecte în articol: Crăciun brad globuri sărbători
Parteneri
Vremea se schimbă radical! Ninsori și ploi în mai multe regiuni
x close