Antena 3 CNN Life Mamă la 40 de ani – ce aspecte să iei în considerare

Mamă la 40 de ani – ce aspecte să iei în considerare

Foarte multe vedete au devenit mame la 40 de ani. Celine Dion, Halle Berry, Gwen Stefani, Naomi Watts și Salma Hayek sunt numai câteva dintre ele, iar numărul femeilor care aleg să devină mame sau să mai conceapă un copil după această vârstă este în creștere în țările dezvoltate.

Mamă la 40 de ani – ce aspecte să iei în considerare
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    11 Dec 2020   •   20:25

Deși sunt comune în prezent, sarcinile târzii trebuie tratate cu o mai mare atenție. Există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare dacă ai ajuns la această vârstă și vrei să ai un copil.

Puțin noroc, mai multă răbdare

La 40 de ani, de obicei, durează mai mult să rămâi însărcinată, de regulă după cel puțin un an de relații sexuale regulate. Specialiștii spun că, la această vârstă, o femeie are, în medie, de trei ori mai puține șanse să rămână însărcinată comparativ cu cele de 25 de ani.

O monitorizare atentă a sarcinii

Dacă ai decis să devii mamă după 40 de ani, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să alegi un medic obstetrica-ginecologie cu experiență, care să monitorizeze sarcina cu atenție și să îți ofere cele mai potrivite recomandări.

Riscul de avort spontan

La această vârstă, avorturile spontane în primul trimestru sunt mai frecvente. După 40 de ani, în medie, 30% dintre sarcini nu depășesc a doua lună. Principalele cauze sunt calitatea slabă a ovocitelor și anomaliile cromozomiale. Există un procent de 1-2% de risc de avort spontan la viitoarele mame de 30 de ani, dar acesta crește la 10% în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. În schimb, avortul spontan nu se produce din cauza muncii excesive sau a unui stil de viață mai alert.

Riscul de naștere prematură

Riscul de naștere prematură este legat de vârsta viitoarei mame: rata este de 16% la mamele de peste 40 de ani, din cauza faptului că uterul este mai îmbătrânit. Dar vârsta înaintată a viitoarei mame nu este asociată cu un risc mai mare de naștere înainte de a 28-a săptămână de sarcină.

Riscul de hipertensiune arterială

Riscul de a suferi de hipertensiune arterială este de două ori mai mare la 40 de ani decât la 20 de ani. Arterele își pierd flexibilitatea odată cu înaintarea în vârstă. În general, în afară de un tratament medicamentos, ginecologul va prescrie odihnă totală și o dietă moderat de sărată. În acest caz, este recomandat în timpul sarcinii să stai culcată mai mult pe partea stângă, pentru a nu comprima vena cavă.

Riscul de diabet gestațional

După vârsta de 35 de ani, riscul apariției diabetului gestațional este de două ori mai mare decât media. Diabetul apare brusc, de obicei după a 26-a săptămână de amenoree, din cauza modificărilor hormonale cauzate de sarcină. Această boală trebuie tratată, deoarece bebelușul riscă să crească prea mult, ceea ce ar putea interfera cu nașterea vaginală și ar crește riscul de naștere prematură sau al unei operații de cezariană.

Riscul de sindrom Down

Acesta crește direct proporțional cu vârsta mamei. În medie, în rândul mamelor trecute de 40 de ani apare un caz la 1.500 de nașteri. Acest risc crescut este atribuit îmbătrânirii ovocitelor. Pentru a detecta boala, există două teste: măsurarea translucenței nucale a fătului, în a 12-a săptămână de amenoree, și markerii serici (dozarea în sânge a hormonilor din placentă), în a 15-a săptămână. Testul nu conduce la un diagnostic, ci estimează un risc. Dacă există dubii, se poate face amniocenteză, de obicei în a 16-a săptămână de sarcină.

Recuperarea fizică

După vârsta de 40 de ani, corpul se recuperează mai lent după o sarcină. Sarcina este, prin definiție, obositoare, dar cu atât mai mult la sfârșitul ei. Cu cât o femeie avansează în vârstă, cu atât corpul se recuperează mai greu. Singurele soluții sunt odihna și un stil de viață mai puțin solicitant, o dietă bogată în vitamine și carbohidrați cu indice glicemic scăzut și eliminarea substanțelor cu efect stimulator, precum cafeina.

Deși există riscuri crescute în cazul unei sarcini la 40 de ani, nu trebuie să fie uitate și aspectele pozitive. La 40 de ani, multe femei au stabilitate în viața personală, indiferent că aleg să devină mame singure sau în cuplu, precum și în viața profesională. De asemenea, știu să își gestioneze mai bine sarcina, având mai multă experiență de viață și relativ mai multe cunoștințe decât o femeie mai tânără. Nu în ultimul rând, un alt privilegiu al vârstei este acela că, după 40 de ani, pielea este mai matură, deci mai puțin expusă riscului de vergeturi.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close