Antena 3 CNN Life Nu faceți această greșeală când mâncați legume! Nu au niciun beneficiu asupra organismului

Nu faceți această greșeală când mâncați legume! Nu au niciun beneficiu asupra organismului

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, susține că legumele sunt extrem de importante în alimentație, însă nu au niciun fel de beneficii dacă nu sunt consumate alături de grăsimi, fără de care fitonutrienții nu pot fi absorbiți.

Nu faceți această greșeală când mâncați legume! Nu au niciun beneficiu asupra organismului
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    08 Sep 2020   •   15:00

”Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu macronutrienții, adică conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienti sau mai degrabă de fitonutrienti - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante.

”Puteți consuma orice cantitate de legume, fără grija caloriilor”

Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cat mai multe legume, cu atât mai bine - ideal cât mai intens și mai diferit colorate.

Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.

”Fitonutrienții nu pot fi absorbiți decât în prezența grăsimii”

Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe, etc.

Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat”, scrie Mihaela Bilic pe Instagram. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tips&[email protected] Betacarotenul și licopenul sunt nutrienți dependenți de grăsime? Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu macronutrienții, adică conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienti sau mai degrabă de fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante? Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza? Cu cat mai multe legume, cu atât mai bine- ideal cât mai intens și mai diferit colorate? Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu??? Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete? Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii? Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale? Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat??

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic) pe

 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic legume grasime

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close