Antena 3 CNN Life Oameni Închis în România, decorat în SUA. Povestea impresionantă de viaţă a lui Ion Bugan, românul care a avut curaj să protesteze faţă de regimul Ceauşescu

Închis în România, decorat în SUA. Povestea impresionantă de viaţă a lui Ion Bugan, românul care a avut curaj să protesteze faţă de regimul Ceauşescu

Închis în România, decorat în SUA. Povestea impresionantă de viaţă a lui Ion Bugan, românul care a avut curaj să protesteze faţă de regimul Ceauşescu
Sursa foto: Foto: Antena 3
01 Sep 2013   •   17:44

Povestea impresionantă de viaţă a lui Ion Bugan, un român condamnat de trei ori în timpul regimului comunist pentru propagandă anti-comunistă, a fost prezentată în cadrul emisiunii Secvenţial de la Antena 3.

Ion Bugan, în vârstă de 78 de ani, a fost arestat pentru prima oară la vârsta de 25 de ani, în 1961, în Hunedoara, pentru propagandă împotriva „orânduirii sociale”, fiind condamnat la 10 ani de închisoare şi la confiscarea totală a averii. A fost eliberat în 1964, ca urmare a evenimentelor din anii 1963-1964, când Gheorghiu- Dej a pus în libertate toţi deţinuţii politici.

A doua arestare s-a produs în 1965. De data aceasta, Ion Bugan a primit opt ani de închisoare pentru trecerea frontierei. A fost eliberat în 1969 în urma modificării Codului Penal.

Bugan a fost arestat pentru a treia oară în 1983 pentru organizarea unei manifestaţii publice împotriva dictaturii comuniste. A primit zece ani de închisoare.

„Am pregătit protestul cu aproape un an de zile înainte. Mi-am pregătit maşina cu suporţi de metal unde să pun pancarte”, a povestit Ion Bugan.

Acesta a povestit că a agăţat de maşină două pancarte mari, prin care cerea arestarea lui Nicolae Ceauşescu. Mai mult, pe partea din faţă a autoturismului a afişat un tablou cu faţa lui Ceauşescu pe care a scris „Nu te vrem călăule!”. Apoi, a plecat prin Bucureşti cu maşina, fiind oprit de autorităţi după aproximativ o jumătate de oră.


×
Subiecte în articol: Secvential comunism Adrian Ursu
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close