Antena 3 CNN Life Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Așa te vei bucura de roade bogate și sănătoase

Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Așa te vei bucura de roade bogate și sănătoase

Îngrijirea corectă a pomilor fructiferi reprezintă secretul roadelor bogate și sănătoase, fiind nevoie să fie respectate câteva reguli de aur pentru a avea o livadă de invidiat.

Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Așa te vei bucura de roade bogate și sănătoase
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2024   •   04:00

Majoritatea românilor care locuiesc la curte își îmbogățesc grădina cu pomi fructiferi, mulți bucurându-se chiar de o mică livadă.

Îngrijirea pomilor fructiferi este esențială și necesită multă atenție, astfel încât să ne putem bucura de o recoltă bogată.

Pomii fructiferi au nevoie să fie udați regulat, în special în timpul formării și dezvoltării fructelor. 

De asemenea, pomii fructiferi au nevoie de multă lumină și de îngrășăminte potrivite, care să susțină dezvoltarea armonioasă.

Totodată, este cunoscut  faptul că tunderea pomilor fructiferi este un pas important pentru o recoltă bogată.

Potrivit specialiștilor în domeniu, tunderea pomilor se face "în verde", imediat după recoltarea fructelor, sau "în uscat", adică în timpul perioadei de repaus vegetativ (iarna).

Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi

Pentru o recoltă bogată, pe lângă udare, lumină și tundere, îngrijirea pomilor fructiferi implică și alți pași esențiali.

1. Polenizarea. Este cunoscut faptul că albinele au un rol foarte important în natură. Florile au nevoie de albine pentru a rodi, iar albinele au nevoie de flori pentru a trăi. Polenizarea se poate realiza prin intermediul vântului, a apei sau a insectelor.

Polenizarea încrucișată este esențială pentru pomi, fiind vorba despre momentul în care polenul unei flori ajunge pe stigmatul altei flori, asigurând înmulțirea și dezvoltarea fructelor. Astfel, este ușor de înțeles de ce este important să atragem albinele în zonele cu pomi fructiferi.

2. Îndepărtarea ramurilor neroditoare. Ramurile care nu fac rod trebuie să fie îndepărtate cât mai repede, deoarece acestea consumă resursele de care pot beneficia ramurile roditoare, încetinind, totodată, dezvoltarea fructelor.

De asemenea, este important să fie eliminate resturile de frunze și fructe căzute, pentru a preveni răspândirea bolilor și a dăunătorilor.

3. Forma coroanei. Este foarte important ca ramurile superioare să nu blocheze accesul ramurilor inferioare la lumina soarelui, motiv pentru care coroana pomilor fructiferi trebuie să aibă o formă conică. O coroană care este luminată în totalitate de razele soarelui va produce fructe mari și sănătoase. 

×
Subiecte în articol: pomi fructiferi ingrijire reguli fructe
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close