Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentul care stimulează imunitatea și scade colesterolul

Alimentul care stimulează imunitatea și scade colesterolul

Cu toate că semințele de cânepă sunt înrudite cu cannabisul, ele sunt recomandate pentru consum, deoarece oferă numeroase beneficii organismului și conțin mai puțin de 0.5% tetrahidrocannabinol (THC), un compus psihoactiv care induce starea de euforie.

Alimentul care stimulează imunitatea și scade colesterolul
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2022   •   09:45

Seminţele de cânepă decorticate conţin 30% proteine, din care 65% este proteină uşor de digerat, numită şi edestină. Aceasta joacă un rol important pentru organism deoarece este uşor de digerat şi stimulează producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de infecții.

Seminţele de cânepă au conţinutul crescut de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduce inflamaţiile din corp şi ameliorează durerile articulare, scade nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială şi scade riscul de dezvoltare a numeroase boli asociate.

Astfel de alimente bogate în Omega 3 şi Omega 6 sunt: uleiul de in, cânepă, rapiţă, nuci, chia, somon, sardine, seminţe de cânepă, ulei de cânepă, rapiţă, nuci, floarea-soarelui, susan.

Deşi nu există nici o doză zilnică recomandată de acizi graşi esenţiali, mulţi experţi recomandă ca minimum 3% din calorii să provină din Omega 6 şi și Omega 3. 

Femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să dubleze acest necesar. O lingură de ulei de cânepă sau 2 linguri de seminţe de cânepă decorticate conţin aproximativ 6.6 grame de Omega 6 şi 2.2 grame de Omega 3, exact doza necesară pentru o dietă de 2.000 de calorii.

Reduc riscul afecțiunilor cardiovasculare

Semințele de cânepă conțin într-o cantitate mare aminoacidul arginină, care produce oxid nitric în organism. Oxidul nitric este o moleculă de gaz care favorizează dilatarea și relaxarea vaselor de sânge, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale și, implicit, la reducerea riscului de infarct. 

Într-un studiu american realizat pe un grup de peste 13.000 de persoane, se arată că un consum mai mare de arginină scade nivelul proteinei C reactive, un marker inflamator care poate duce la apariția bolilor de inimă atunci când este crescut.

În plus, acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor, protejând astfel inima.

Mențin sănătatea pielii

Dermatita atopică și acneea pot apărea în urma unei inflamații cronice la nivelul pielii. Compușii antiinflamatori din semințele de cânepă ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de aceste două probleme ale pielii.

Mai mult, apariția acneei a fost asociată cu prezența în organism a unui deficit de acizi grași Omega-3. Și în acest caz, semințele de cânepă joacă un rol important, deoarece sunt bogate în Omega-3, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor acneei.

×
Subiecte în articol: cânepă imunitate
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close