Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Băutura care imită efectele postului în organism: scade inflamaţiile, reduce grăsimile şi întăreşte imunitatea

Băutura care imită efectele postului în organism: scade inflamaţiile, reduce grăsimile şi întăreşte imunitatea

Se spune că postul aduce beneficii pentru sănătate, însă nu oricine poate sta perioade lungi de timp fără să mănânce.

Băutura care imită efectele postului în organism: scade inflamaţiile, reduce grăsimile şi întăreşte imunitatea
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    10 Apr 2024   •   04:00

Se pare că ai putea profita de beneficiile postului fără să postești. 

Potrivit unui studiu recent al Universității din Carolina de Nord (UNC), o simplă sticlă din această băutură are potențialul de a modifica metabolismul uman al grăsimilor și de a reduce depozitele de grăsime.

Studiul a explorat o metodă alternativă prin care oamenii pot reduce acumularea de grăsime și pot scădea nivelul trigliceridelor (lipidelor) din organism. 

Nivelurile ridicate de trigliceride, un tip de grăsime din sânge, sunt asociate cu mai multe afecțiuni grave de sănătate, inclusiv probleme ale ficatului și pancreasului și boli cardiovasculare precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă.

Alegerea unui stil de viață sănătos – cum ar fi practicarea regulată a exercițiilor fizice, limitarea consumului de alcool și o alimentaţie bogată în fibre și grăsimi bune – poate reduce considerabil nivelul trigliceridelor.

Cercetătorii au analizat în special ceaiul kombucha, deoarece există "o lipsă mare de informații cu privire la modul în care această băutură are un impact asupra consumatorului", a explicat Rob Dowen, profesor de biologie celulară și fiziologie la Facultatea de Medicină a UNC și autor principal al studiului.

Kombucha este o băutură care își are rădăcinile în medicina tradițională orientală, iar oamenii continuă să o bea şi în prezent.

Ceaiul Kombucha este o băutură fermentată obținută din ceai negru și o cultură simbiotică de bacterii și drojdie, mai bine cunoscută sub numele de SCOBY(Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).

Kombucha este bogată în microbi probiotici – inclusiv specii din genurile Acetobacter, Lactobacillus și Komagataeibacter – care au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, pierderea în greutate și scăderea inflamației.

Bacteriile din ceaiul kombucha pot imita postul în organism

Efectele bacteriilor din kombucha au fost studiate la un vierme şi cercetătorii au observat că au apărut modificări metabolice asemănătoare celor care apar în timpul postului. 

Cu alte cuvinte, bacteriile bune din băutura kombucha au ajutat la formarea proteinelor necesare pentru a descompune grăsimile, scăzând în același timp formarea proteinelor care duc la apariţia trigliceridelor.

"Am fost surprinși să constatăm că animalele care au consumat o dietă alcătuită din microbii probiotici care se găsesc în ceaiul kombucha au prezentat o acumulare redusă de grăsime, niveluri mai scăzute de trigliceride și picături lipidice mai mici în comparație cu alte diete", au explicat cercetătorii. 

"Aceste constatări arată că bacteriile din ceaiul kombucha declanșează o stare asemănătoare postului, chiar și în prezența unor nutrienți suficienți", au mai spus ei.

Cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu cred că efecte similare pot fi observate și la oameni, potrivit medicalnewstoday.com.

×
Subiecte în articol: kombucha ceai post
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close