Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Care este cea mai sănătoasă tavă pentru gătit: ”Atenție la cele care spun că nu conțin anumite chimicale”

Care este cea mai sănătoasă tavă pentru gătit: ”Atenție la cele care spun că nu conțin anumite chimicale”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:00 28 Ian 2025 Modificat la 10:00 28 Ian 2025
tava scoasa din cuptor cu pulpe de pui și cartofi copti
Tăvile din sticlă sau ceramica fără strat protector sunt considerate cele mai sănătoase. Foto: Getty Images

În cadrul emisiunii iThink, moderată de Iusti Fudulu la Antena 3 CNN, expertul în wellbeing Fabius Antal a oferit sfaturi despre alegerea celor mai sănătoase tăvi pentru copt, subliniind importanța materialelor utilizate.

Tăvile de sticlă – o alegere sigură

„Cele mai bune tăvi sunt cele de sticlă, cum cel mai probabil foloseau părinții noștri când eram mici”, a explicat Fabius Antal. Sticla este un material inert, care nu eliberează substanțe chimice în alimente și reprezintă o opțiune de încredere pentru gătit.

Atenție la tăvile ceramice

În ceea ce privește tăvile ceramice, Antal a avertizat asupra importanței stratului protector:
„La tăvile ceramice contează foarte mult dacă sunt coated, așa scrie pe ambalaj, dacă au diverse straturi. Deci trebuie să avem foarte mare grijă. Dacă nu are strat, ceramicul e bun.”

Acest strat protector poate conține substanțe chimice care, în anumite condiții, ar putea afecta sănătatea, motiv pentru care consumatorii trebuie să fie atenți la etichetele produselor.

Mii de chimicale reglementate în Europa

Fabius Antal a atras atenția asupra dificultății de a identifica produse cu adevărat sigure, din cauza chimicalelor utilizate.

„Sunt acum foarte multe branduri care fac produse și de calitate, dar este foarte greu să îți dai seama. Pentru că toate spun că au diverse certificări și spun că produsele lor nu conțin nu știu ce chimicale. Doar că sunt unele chimicale, B-fast-urile, așa cum se numesc, despre care guvernul european declară că sunt 6.000, iar guvernul american că sunt vreo 400.000, iar ONG-urile declară că sunt undeva la vreo 6 milioane.”

El a adăugat că, din cele 6.000 de chimicale recunoscute în Europa, 3.000-4.000 sunt reglementate. Există însă un efort internațional ca până în 2035 să se interzică complet utilizarea tuturor acestor substanțe periculoase:

„Munca s-a început. Și atunci, chiar dacă pe un produs scrie că nu conține o anumită substanță, poate conține multe altele. Care sunt la fel de periculoase.”

Așadar, pentru cei care vor să minimizeze riscurile, expertul recomandă tăvile din sticlă sau ceramica fără strat protector, fiind alternative mai sigure și mai prietenoase cu sănătatea.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close