Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Carmen Brumă, idei şi reţete sănătoase pentru Postul Paştelui: "Are foarte multe fibre, ține de foame, te satură și îți asigură energie"

Carmen Brumă, idei şi reţete sănătoase pentru Postul Paştelui: "Are foarte multe fibre, ține de foame, te satură și îți asigură energie"

Carmen Brumă vine în sprijinul celor care țin post cu idei de alimente sănătoase care oferă sațietate şi energie pe tot parcursul zilei. Iată cum putem să mâncăm corect astfel încât să nu ne îngrășăm în Postul Paștelui.

Carmen Brumă, idei şi reţete sănătoase pentru Postul Paştelui: "Are foarte multe fibre, ține de foame, te satură și îți asigură energie"
Sursa foto: Facebook Carmen Brumă / Marcelo Verfe via Pexels.com
de Claudia Popovici    |    22 Mar 2022   •   19:03

Postul Paștelui este o perioadă în care ne "curățăm" sufletul, dar şi organismul.

În cele 40 de zile de post, alimentația trebuie să fie una echilibrată şi să respecte principiile alimentare de bază. 

În acest context, Carmen Brumă recomandă persoanelor care țin post să mănânce mazăre, un aliment despre care spune că oferă sațietate dar și energie. 

„Mazărea este foarte bună în post pentru că are foarte multe fibre, ține de foame, te satură și îți asigură energie pe o durată mai mare de timp. Dacă mănânci o farfurie de mazăre cu multe legume și asociezi și o felie de pâine, în mod normal, trei – patru ore, nu îți mai este foame.

Puteți adăuga, la final, după ce ați făcut mazărea, puțină drojdie de bere inactivă. Are un gust ușor de parmezan”, a spus Carmen Brumă în emisiunea Neatza de weekend, de la Antena 1

Carmen Brumă, trucuri utile pentru mesele de post

„Prefer mazărea cu sos de roșii pentru că sosul de roșii stimulează absorbția fierului care există în mazăre.

E bine ca atunci când ținem post să combinăm sursele de proteine astfel încât să avem alimente cu proteine complete.

Trebuie să avem grijă, ca la majoritatea meselor, să avem o sursă de leguminoase, adică mazăre, fasole, linte sau năut, cu o sursă de cereale sau făinoase. Cum facem acest lucru?

La masa aceasta cu mazăre și suc de roșii, la care adăugăm foarte multe legume, punem și o felie de pâine. Astfel avem proteină completă.

Sau facem paste și adăugăm niște boabe de mazăre. Acestea sunt soluții foarte bine când vă pregătiți mâncarea pentru post”, a mai spus Carmen Brumă, potrivit Fanatik.

Carmen Brumă: Cum să mâncăm corect ca să nu ne îngrășăm în Postul Paștelui

"În perioada de Post există foarte multe persoane care se îngrașă. În mare, cele mai comune greșeli se referă la excesul de carbohidrați. Toată lumea întreabă despre un produs dacă este de post, dar nu întreabă ce conține. Dacă conține o tonă de zahăr, grăsimi hidrogenate" a precizat Carmen Brumă la Antena 3. 

"Pentru că proteinele de origine vegetală nu au un grad de sațietate atât de ridicat, o altă greșeală la care se ajunge este ciugulitul.

Cei mai mulți dintre cei care țin post, ciugulesc tot timpul: câte un covrigel, un pufulete, un cornuleț de post. Și nu estimează corect numărul de calorii și ajung, evident, să se îngrașe. Neavând niște mese foarte clare, mănâncă mult peste necesarul lor caloric. Deci stop ciuguleală. Cam patru ore între o masă și cealaltă.

Mai există obiceiul de a ține post negru până după apusul soarelui. Problema este că după apusul soarelui se întâmplă o masă mult prea copioasă.

Un exces alimentar. Mănânci tot ce ai fi mâncat pe parcursul zilei. Aici soluția este ori să iei o masă foarte ușoară. Sau să ții postul negru până a două zi dimineață.

Mai este și cantitatea de ulei pe care de obicei o punem fără măsură."

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close