Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cât de sănătos este să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde | Avantajele și dezavantajele folosirii aparatului

Cât de sănătos este să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde | Avantajele și dezavantajele folosirii aparatului

Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, explică în ce fel pot deveni nocive alimentele încălzite sau preparate în cuptorul cu microunde și cum putem folosi corect acest aparat electrocasnic.

Cât de sănătos este să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde | Avantajele și dezavantajele folosirii aparatului
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    07 Apr 2023   •   09:10

Autoritățile de reglementare în domeniul alimentației din SUA consideră că procesul de încălzire a mâncării în cuptorul cu microunde nu este dăunător pentru sănătate. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, explică.

"Cuptorul cu microunde poate fi folosit în siguranță pentru încălzirea alimentelor, întrucât acesta nu emite radiații periculoase și nu face alimentele radioactive. Microundele, precum undele radio, sunt un tip de 'radiație neionizantă', ceea ce înseamnă că nu au suficientă energie pentru a scoate electronii din atomi, conform U. S. Food and Drug Administration.

Prin urmare, 'nu se consideră că microundele pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor', potrivit Societății Americane de Cancer", arată medicul Cristina Cornoiu.

Citește și: Lista cu cele mai periculoase alimente din lume: În top se află și arahidele, laptele crud sau fructele de soc

Ce recipiente este indicat să folosim atunci când încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde

"Nu se știe sau nu se poate controla, dacă în cantități suficient de mari pentru a afecta sănătatea, dar pentru siguranță ar trebui folosite recipiente de sticlă. 

Organizația Breast Cancer UK îndeamnă autoritățile să interzică BPA, un tip de plastic folosit nu numai în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate.

Atunci când este utilizat corect, nu există nimic de care să ne facem griji în ceea ce privește radiația determinată de un cuptor cu microunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății", explică dr. Cristina Cornoiu, potrivit adevarul.ro.

Cum influențează cuptorul cu microunde cantitatea de nutrienți din alimente

"În ceea ce privește calitatea nutrițională a alimentelor încălzite sau preparate folosind cuptorul cu microunde, rezultatele unor studii indică faptul că alimentele nu își pierd într-un mod accelerat nutrienții în urma expunerii la microunde comparativ cu gătirea utilizând cuptorul clasic. 

Însă, ca orice expunere termică, pierderea de conținut de vitamina C și unele vitamine din grupul B comparativ cu alimentele crude este o realitate. Cu toate acestea, gătitul folosind cuptorul cu microunde este, de fapt, una dintre cel mai puțin probabile forme de gătit care deteriorează nutrienții.

Aceasta pentru că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea folosind microunde durează foarte puțin și se împiedică astfel ca unii nutrienți să se scurgă din alimente în apă.

În timp ce conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine este puțin afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite. Vitamina C și vitaminele B sunt afectate în special", consideră medicul.

Mitul despre efecte cancerigene ale folosirii cuptorului cu microunde

"În acest sens, specialiștii au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat baconul (șunca) gătit în mod obișnuit și pe cel gătit folosind cuptorul cu microunde. S-a observat astfel că baconul gătit în cuptorul cu microunde are o concentrație mai mică de nitrozamine, compuși chimici despre care se știe ca au potențial cancerigen.

În ceea ce privește transformarea proteinelor, orice tip de gătire a alimentelor are abilitatea de a transforma proteinele, ceea ce înseamnă că acestea își pierd structura tridimensională, dar nu devin în mod obligatoriu toxice. Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, în cazul albușului de ou, care se solidifică și devine opac atunci când este gătit“, detaliază dr. Cornoiu. 

Mai mult, denaturarea proteinelor poate fi chiar benefică în unele cazuri. „De exemplu, laptele încălzit devine mai ușor de tolerat de stomacul persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză. Proteinele transformate sunt mai ușor de digerat de către enzimele din tubul digestiv", susține medicul Cristina Cornoiu.

Dezavantajele folosirii cuptorului cu microunde

• Mâncarea poate fi prea deshidratată. Gătirea alimentelor folosind cuptorul cu microunde poate duce la supragătirea și uscarea anumitor alimente din cauza intensității ridicate a căldurii.

• Mâncarea prea înmuiată - alimentele crocante își pot pierde din calități.

• Sunt necesare containere speciale și este de preferat să se folosească sticla sau ceramica atunci când se gătește utilizând acest tip de cuptor.

• Există riscul de concentrare a toxinelor dacă alimentele sunt ușor alterate.

"Cuptoarele cu microunde pot fi o metodă de gătit sigură, eficientă și foarte convenabilă. Nu există dovezi cum că acestea ar fi dăunătoare - unele studii indică faptul că aceste cuptoare sunt chiar mai eficiente decât alte metode de gătit în conservarea nutrienților și prevenirea formării de compuși dăunători", este concluzia medicului.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close