Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Fructele bogate în fibre care scad inflamațiile: "Au beneficii cardiovasculare și compuși care luptă împotriva cancerului"

Fructele bogate în fibre care scad inflamațiile: "Au beneficii cardiovasculare și compuși care luptă împotriva cancerului"

Adulții ar trebui să consume, în general, între 1,5 și 2 "căni" de fructe pe zi, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Fructele bogate în fibre care scad inflamațiile: "Au beneficii cardiovasculare și compuși care luptă împotriva cancerului"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    13 Mar 2023   •   16:00

O ceașcă de fructe ar putea fi un măr, o banană, o ceașcă de afine, trei prune de mărime medie sau 7 felii sau bucăți de mango.

Deși toate fructele sunt sănătoase, nutriționistul dietetician Danielle Crumble Smith recomandă, la USA Today, un fruct plin de nutrienți - afinele sălbatice.

Afinele conțin multe fibre, care ne mențin sătuli mai mult timp. De asemenea, se numără printre fructele și legumele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Antioxidanții previn sau întârzie deteriorarea celulelor.

"Din punct de vedere cognitiv, există o mulțime de beneficii în ceea ce privește memoria și unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului", spune Crumble Smith: "În general, afinele scad inflamațiile".

Fructele au nutrienți care servesc unor scopuri diferite

Cu toate acestea, Crumble Smith spune că a mânca afine sălbatice nu este esențial pentru a obține nutrienții sănătoși din fructe. Consumul de fructe de orice fel va da rezultate sănătoase, deși unele fructe au nutrienți care servesc unor scopuri diferite.

De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic ce poate ajuta funcția colonului și digestia.

Fructele bogate în vitamina C ajută la producția de colagen, cu atât mai mult într-o epocă în care oamenii sunt preocupați de diminuarea ridurilor și de sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. "Vitamina C este cu adevărat crucială pentru asta", spune Crumble Smith.

În ce privește avocado, contrar credinței, este un fruct și da, conținutul său de grăsimi este o parte importantă a unei diete sănătoase și echilibrate.

"Oamenii se tem uneori de grăsimi, dar grăsimile sănătoase care provin din avocado, nuci, semințe, măsline, ulei de măsline, pește gras, au atât de multe beneficii antiinflamatorii", spune Crumble Smith.

Avocado este bogat în potasiu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, conține cantități mari de fibre, care ajută foamea și reglarea glicemiei, potrivit lui Smith.

"Fructele au atâtea vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți câte are nevoie corpul nostru”

Unele temeri legate de fructe provin din conținutul lor de zahăr.

"Fructele au atâtea vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți câte are nevoie corpul nostru”, spune nutriționistul.

În plus, fructele pot combate momentele de slăbiciune de după-amiază, când majoritatea oamenilor se îndreaptă spre o altă ceașcă de cafea. Deoarece zahărul natural este o sursă sănătoasă de energie, asocierea fructelor cu proteine vă va oferi un impuls similar celui pe care l-ați obține prin cofeină.

Crumble Smith recomandă totuși prudență pentru persoanele cu diabet, rezistență la insulină sau probleme cu glicemia.

Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține conținutul zilnic de fructe.

×
Subiecte în articol: fructe fibre inflamații beneficii cancer
Parteneri
Alertă naţională: Gaz radioactiv în 25% din școli și grădinițe
x close