
Un studiu recent atrage atenția asupra faptului că anumite combinații de aditivi alimentari pot crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, o boală de care suferă aproximativ 830 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care 90% au această formă a afecțiunii, scrie medicalnewstoday.com.
Cercetările publicate în PLOS Medicine arată că două combinații specifice de aditivi comuni din alimentele procesate sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2. Studiul s-a bazat pe analiza datelor nutriționale a aproape 109.000 de adulți din cohorta franceză NutriNet-Santé, între anii 2009 și 2023.
În general, 60% din produsele ambalate vândute în Statele Unite conțin aditivi alimentari precum coloranți, îndulcitori artificiali, conservanți și agenți de aromatizare. Anterior, alte cercetări au sugerat că emulsifianții și îndulcitorii artificiali pot contribui la riscul de diabet.
Ce combinații sunt considerate problematice?
Prima combinație incriminată conținea emulsifianți precum amidon modificat, pectină, gumă guar, carragenan, polifosfați și gumă xantan, la care se adaugă conservantul sorbat de potasiu și colorantul curcumină. Acestea sunt des întâlnite în produse ultra-procesate precum supele instant, deserturile din lapte și sosurile.
A doua combinație include acidifianți (cum ar fi acidul citric), coloranți (printre care caramel de amoniu), îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza, și alți emulsifianți, regăsiți frecvent în băuturi carbogazoase îndulcite artificial.
Dr. Marie Payen de la Garanderie, autoarea principală a studiului, subliniază că acesta este primul care evaluează impactul combinațiilor de aditivi asupra sănătății metabolice la scară largă. Ea afirmă că rezultatele sugerează necesitatea reevaluării reglementărilor privind utilizarea aditivilor alimentari.
Cum influențează aditivii sănătatea?
Dr. Mir Ali, chirurg și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center, a explicat că pe măsură ce alimentația globală se bazează tot mai mult pe produse procesate, este esențial să înțelegem cum aditivii pot contribui la creșterea riscului de diabet.
În replică, Consiliul Internațional al Asociațiilor de Băuturi (ICBA) a calificat rezultatele studiului drept „înșelătoare”, afirmând că aditivii sunt considerați siguri pe baza a zeci de ani de cercetări.
Cum să reducem consumul de aditivi alimentari?
Pentru a limita expunerea la aditivi, nutriționista Monique Richard recomandă adoptarea unei alimentații bazate pe produse integrale: legume, fructe, ierburi aromatice, nuci, semințe și băuturi simple precum apa, ceaiul neîndulcit sau sucurile naturale. De asemenea, gătitul acasă, folosind ingrediente naturale, poate reduce semnificativ consumul de aditivi sintetici.
„Investește în sănătatea ta printr-o nutriție de calitate cât mai des posibil”, spune Richard. „Conștientizarea nu trebuie să ducă la obsesie, dar cu cât știi mai multe, cu atât vei face alegeri mai bune.”