Antena 3 Life Viață sănătoasă Studiu: Guma de mestecat, la fel de eficientă ca aţa dentară

Studiu: Guma de mestecat, la fel de eficientă ca aţa dentară

24 Ian 2015   •   16:44
Studiu: Guma de mestecat, la fel de eficientă ca aţa dentară
Sursa foto: Foto: veryviral.com

Guma de mestecat poate fi la fel de eficientă în înlăturarea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală ca aţa dentară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, citat de dailymail.co.uk.
   
Studiul, care a fost publicat în revista Plos One, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Groningen, Olanda.
   
Cercetătorii care au participat la acest studiu au descoperit că o singură gumă de mestecat poate îndepărta aproximativ 100 de milioane de bacterii dăunătoare - circa 10% din cantitatea de microbi din salivă - în 10 minute.
   
De asemenea, aceştia susţin că guma de mestecat ar putea fi la fel de eficientă ca aţa dentară, deşi fiecare dintre acestea acţionează în zone diferite ale cavităţii bucale.
   
În urma studiului, cercetătorii au descoperit că guma a fost foarte eficientă în primele 30 de secunde de mestecare, iar apoi a fost mai puţin folositoare, înlăturând mai greu bacteriile.
   
Totodată, cercetătorii avertizează că doar guma care nu conţine zahăr a fost folositoare, substanţa dulce "hrănind" bacteriile din cavitatea bucală.
   
De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că, dacă guma este mestecată continuu, în cele din urmă, unele dintre bacteriile absorbite de aceasta se întorc în cavitatea bucală.
   
Aceştia au mai spus că cercetarea lor ar putea fi folosită pentru crearea unei gume de mestecat care să îndepărteze anumite bacterii - ce pot provoca boli - din cavitatea orală.
 

×
Subiecte în articol: guma de mestecat
Parteneri
x close