Antena 3 CNN Mediu Energie regenerabilă Duma de Stat de la Moscova votează în unanimitate tratatele semnate de Vladimir Putin cu separatiștii

Duma de Stat de la Moscova votează în unanimitate tratatele semnate de Vladimir Putin cu separatiștii

Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat, marți, în mod previzibil, așa-numitele "tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc" între Federația Rusă și autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Duma de Stat de la Moscova votează în unanimitate tratatele semnate de Vladimir Putin cu separatiștii
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3    |    22 Feb 2022   •   13:49

Tratatele au fost semnate, luni, de președintele rus Vladimir Putin și de liderii separatiști din cele două teritorii.

Votul din Dumă a fost unanim.

Mai devreme în cursul zilei, "parlamentele" autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk au votat, tot în unanimitate, în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia.

Putin recunoaște oficial republicile separatiste după 8 ani de conflict

În 2014, imediat după ocuparea Crimeei, Rusia a susținut un conflict armat în estul Ucrainei între forțele Kievului și rebelii separatiști susținuți de Moscova.

Rusia a susținut insurgența din Donețk și Lugansk cu armament, mercenari şi resurse financiare, dar a trimis și trupe regulate, deși a negat constant acest lucru.

După aproape 8 ani de conflict, pe fondul accentuării tensiunilor cu SUA și NATO, președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, 21 februarie, recunoașterea "independenței" teritoriilor aflate sub controlul separatiștilor proruşi din Lugansk şi Doneţk.

Putin semnat două decrete în acest sens în prezența liderilor celor două autoproclamate "republici populare" - Leonid Pasecinik și Denis Puşilin.

Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pentru a asigura ''menținerea păcii'' în cele două republici separatiste.

Baze militare ruse în Donețk și Lugansk

Din documentele semnate de Putin și de liderii celor două regiuni separatiste reiese că, la fel ca în cazul Osetiei de Sud și Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk.

Agenția TASS, care a consultat proiectele de acord, menționează că părțile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară și că fiecare dintre părți îi va acorda celeilalte dreptul de a construi și utiliza baze și instalații militare pe teritoriul său.

 Acordurile Rusiei cu DNR și LNR privind asistența reciprocă vor fi încheiate pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea reînnoirii ulterioare la fiecare cinci ani.

Cele două "tratate de prietenie, cooperare și ajutor reciproc" între Federația Rusă şi ''republicile populare'' Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR) au fost deja trimise spre ratificare Parlamentului rus, spre ratificare.

Duma de Stat și Consiliul Federație - camera superioară a parlamentului federal rus - urmează să se reunească în cursul zilei de marți, fiind de așteptat ca acestea să aprobe decretele lui Putin.

×
Parteneri
ANM: Vine prăpădul! Unde loveşte URGIA în următoarele ore
x close