Antena 3 CNN Mediu Energie regenerabilă Enzimă care transforma aerul în electricitate, descoperită într-o bacterie comună din sol: "Posibilităţi infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate"

Enzimă care transforma aerul în electricitate, descoperită într-o bacterie comună din sol: "Posibilităţi infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate"

Mia Lungu
<1 minut de citit Publicat la 20:18 10 Mar 2023 Modificat la 20:18 10 Mar 2023
energie verde
Enzimă care transforma aerul în electricitate, descoperită într-o bacterie comună din sol: "Posibilităţi infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate" Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii au extras enzima consumatoare de hidrogen, denumită Huc, dintr-o bacterie comună care se găseşte în sol, denumită Mycobacterium smegmatis.

Cercetătorii au descoperit că Huc are un important suprapotenţial electrochimic, care o face să fie adaptată în mod unic pentru oxidarea unor mici cantităţi de hidrogen, precum şi pentru donarea directă a electronilor rezultaţi cofactorului respirator menachinonă.

Rhys Grinter, unul dintre autorii principali ai studiului şi cercetător în cadrul Universităţii Monash, a precizat joi că enzima Huc este extraordinar de eficientă. Spre deosebire de alte enzime cunoscute şi catalizatori chimici, consumă chiar şi hidrogen sub nivelurile atmosferice, mai puţin de 0.00005% din aerul pe care îl respirăm, a spus Rhys Grinter.

Deşi cercetarea publicată în revista Nature se află încă într-un stadiu incipient, descoperirea enzimei Huc are un potenţial considerabil pentru dezvoltarea unor mici dispozitive alimentate cu aer, ca o alternativă la dispozitivele ce funcţionează pe baza energiei solare.

Cercetătorul a stabilit că intensificarea producţiei de enzime Huc va fi obiectivul cheie al unei viitoare cercetări. "Odată ce producem Huc în cantităţi suficiente, există posibilităţi infinite pentru a fi utilizată la producerea energiei curate", a adăugat Rhys Grinter, potrivit Agerpres.

Citește și: Ambalaje și obiecte despre care credeai că pot fi reciclate

×
x close