Antena 3 CNN Mediu Energie regenerabilă România, potenţial uriaş în privinţa energiei regenerabile

România, potenţial uriaş în privinţa energiei regenerabile

Statele Europene caută alternative pentru criza energită cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, iar România este acum în centrul atenţei privind energia regenerabilă.

România, potenţial uriaş în privinţa energiei regenerabile
Sursa foto: Pixabay | EdWhiteImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2022   •   13:23

În ţara noastră, potenţialul pentru energia regenerabilă este mare, dar de multe ori chiar statul stă în calea investiţiilor.

Specialiştii spun că în România ponderea energiei regenerabile în consum este suficient de mare comparativ cu media europeană. Totuşi, aceasta va trebui să crească semnificativ în România în următorii ani.

"Ambiţiile în contextul actual şi în contextul Green Deal sunt mult mai mari şi practic ajungem într-un fel sau altul de la un 50% energie regenerabilă, pentru producţia de energie, vom ajunge la circa 70% sau ar trebui să ajungem la 70% în 2030. Şi acest lucru îl putem face utilizând acest potenţial fantastic pe care îl avem", a declarat Sorin Eisei, director companie de consultanţă, pentru Antena 3 CNN.

Investitorii spun că potenţialul pe care îl prezintă ţara noastră la acest capitol este unul bun.

"România poate să facă paşi enormi până în 2030. Deja energia eoliană a ajungs la 11% din totalul de electricitate consumat de populaţie. Acesta poate fi mărit destul de rapid. Există o mulţime de oameni care vor să construiască ferme de vânt în această ţară. Viteza vântului aici este foarte bună", susţine Giles Dickson, director executiv Wind Europe.

Însă, în ciuda potenţialului, principala barieră în dezvoltarea acesteia este pusă chiar de stat, potrivit specialiştilor.

"Potenţialul există, nevoia de energie ieftină există. Există şi o nevoie mai nou de spor de energie pentru că vedem ce se întâmplă în Ucraina şi în Republica Moldova, iar România este ţara cu cel mai bun potenţial din regiune pentru a putea să ajute şi ţările vecine. Foarte des sunt schimbări legslative şi ale cadrului de reglementare câteodată contradictorii, afectează în mod negativ încrederea investitorilor şi afectează în acelaşi timp şi costul de finanţare", a transmis Mihai Bălan, director Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice.

Calea de parcurs stabilită la nivelul Uniunii Europene prevede ca cel puţin 40% din consumul final de energie din spaţiul comunitar să provină din surse regenerabile. Pentru România acest lucru, înseamnă că România va trebui să instaleze capacităţi noi de energie de 6,9 GW până în 2030.

×
Subiecte în articol: România energie regenerabila
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close