Antena 3 CNN Mediu Energie regenerabilă Anul 2023 a spulberat recordul de care se temeau oamenii de știință | "Este fără precedent în istorie!"

Anul 2023 a spulberat recordul de care se temeau oamenii de știință | "Este fără precedent în istorie!"

Anul 2023 a consemnat pe parcursul primelor 11 luni rezultate care-i determină pe oamenii de știință să facă prognoze sumbre.

Anul 2023 a spulberat recordul de care se temeau oamenii de știință | "Este fără precedent în istorie!"
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Yulii Zozulia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   20:23

Temperatura medie globală pentru intervalul specificat a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și s-a situat cu 1,46 grade Celsius peste media din perioada 1850-1900, cunoscută drept "epoca pre-industrială".

Pe baza acestor date, oamenii de știință din Uniunea Europeană au spus, miercuri, că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, de când se fac măsurători de specialitate.

Potrivit Serviciului Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, C3S, temperatura în perioada ianuarie - noiembrie a fost cu 0,13 grade Celsius mai mare decât media pentru aceeași perioadă din 2016.

Acest an calendaristic încă este atestat în prezent drept cel mai cald consemnat vreodată.

Citește și: Apocalipsa pândește la ușă: zece catastrofe care ar putea trimite omenirea în istoria neștiută

Director C3S: Temperaturile vor continua să crească, la fel și impactul valurilor de caniculă și al secetei

În plus, luna trecută a fost cel mai cald noiembrie înregistrat la nivel global, cu o temperatură medie a aerului la sol de 14,22 grade Celsius.

Asta înseamnă cu 0,85 grade Celsius peste media intervalului 1991 - 2020 pentru luna noiembrie și cu 0,32 grade Celsius peste precedenta cea mai caldă lună noiembrie, cea din 2020, a comunicat C3S.

"Anul 2023 a avut șase luni și două sezoane record. Temperaturile extraordinare din noiembrie la nivel global, inclusiv două zile mai calde cu peste 2 grade Celsius față de perioada preindustrială, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat în istorie", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

"Atâta timp cât concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aștepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel și impactul valurilor de căldură și al secetei. Atingerea unui nivel net zero (de emisii) cât mai curând posibil este o modalitate eficientă de a ne gestiona riscurile climatice”, a adăugat directorul C3S, Carlo Buontempo.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close