Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Temperatura Pământului a crescut cu două grade. Impactul catastrofal asupra planetei și omenirii

Temperatura Pământului a crescut cu două grade. Impactul catastrofal asupra planetei și omenirii

Temperatura Pământului a depășit pentru o scurtă perioadă de timp un prag crucial despre care oamenii de știință avertizează de zeci de ani că ar putea avea un impact catastrofal și ireversibil asupra planetei și a ecosistemelor sale.

Temperatura Pământului a crescut cu două grade. Impactul catastrofal asupra planetei și omenirii
Sursa foto: X / Dr. Sam Burgess
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   21:06

Pentru prima dată, temperatura medie globală a fost, vinerea trecută, cu peste 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile de dinaintea industrializării, potrivit datelor preliminare prezentate pe X de Samantha Burgess, director adjunct al serviciului Copernicus Climate Change Service, cu sediul în Europa.

Pragul a fost depășit doar temporar și nu înseamnă că lumea se află într-o stare permanentă de încălzire de peste 2 grade, dar este un simptom al unei planete care devine din ce în ce mai fierbinte și care se îndreaptă spre o situație pe termen lung în care impactul crizei climatice va fi dificil - în unele cazuri imposibil - de inversat, scriu jurnaliștii de la CNN.

"Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu mai mult de 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06°C", a scris Samantha Burgess pe X.

Burgess a precizat în postarea sa că temperaturile globale de vineri au fost în medie cu 1,17 grade peste nivelurile din perioada 1991-2020, ceea ce face ca ziua de 17 noiembrie să fie cea mai caldă înregistrată vreodată.

Dar, în comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă și să modifice clima naturală a Pământului, temperatura a fost cu 2,06 grade mai mare.

Încălcarea celor 2 grade de vineri a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinței ONU privind care va avea loc în Dubai. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții țărilor participante vor prezenta progresele înregistrate în ceea ce privește angajamentul din Acordul climatic de la Paris. Acesta prevede limitarea încălzirii globale la 2 grade peste nivelurile preindustriale, cu ambiția de a o limita la 1,5 grade.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close