Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, avertizează raportul Copernicus. Efectele asupra sănătății sunt devastatoare

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, avertizează raportul Copernicus. Efectele asupra sănătății sunt devastatoare

Încălzirea vremii va avea un impact asupra sănătății, naturii și economiei, se arată în raportul realizat de Organizația Meteorologică Mondială și Copernicus, Programului Spațial al Uniunii Europene.

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, avertizează raportul Copernicus. Efectele asupra sănătății sunt devastatoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Anamaria Nedelcoff    |    22 Apr 2024   •   18:46

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, iar temperaturile sale cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală, au raportat, luni, două organizații de top de monitorizare a climei, avertizând asupra consecințelor pentru sănătatea umană, topirea ghețarilor și activitatea economică.

Cele mai recente medii pe cinci ani arată că temperaturile din Europa depășesc în prezent cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, în comparație cu 1,3 grade Celsius mai mult la nivel global, se arată într-un raport comun publicat, luni, de Organizația Meteorologică Mondială a ONU și de agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus.

"Europa a cunoscut încă un an de creștere a temperaturilor și de intensificare a fenomenelor climatice extreme - inclusiv stresul termic cu temperaturi record, incendii de pădure, valuri de căldură, pierderea ghețarilor și lipsa zăpezii", a declarat Elisabeth Hamdouch, șefa adjunctă a unității Copernicus din cadrul Comisiei executive a UE.

Europa ar trebui să accelereze tranziția către energia regenerabilă

Cele două instituții au declarat într-un raport comun că Europa are posibilitatea de a dezvolta strategii specifice pentru a accelera tranziția către resursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și hidroelectrică, ca răspuns la efectele schimbărilor climatice.

Anul trecut, continentul a generat 43% din energia electrică din resurse regenerabile, față de 36% în anul precedent, conform raportului european privind starea climei pentru anul trecut. Pentru al doilea an consecutiv, în Europa a fost generată mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili, notează Euronews.

”Alerta roșie” din raportul OMM

Raportul reprezintă o completare la nivel continental a raportului emblematic al OMM privind starea climei globale, care este publicat anual de trei decenii și care, anul acesta, a fost însoțit de o "alertă roșie" care avertizează că lumea nu face suficient pentru a combate consecințele încălzirii globale.

Copernicus a raportat că luna martie a marcat a zecea lună consecutivă de temperaturi lunare record. Temperatura medie a suprafeței mării din Europa a atins cel mai ridicat nivel anual în 2023, se arată în raportul european.

Numărul deceselor cauzate de schimbările climatice a crescut în întreaga Europă

Raportul european se concentrează în acest an pe impactul temperaturilor ridicate asupra sănătății umane, observând că numărul deceselor cauzate de căldură a crescut pe întreg continentul.

Același document a precizat că anul trecut s-au pierdut direct peste 150 de vieți care au avut legătură cu furtunile, inundațiile și incendiile de vegetație.

Costul pierderilor economice legate de vreme și climă în 2023 a fost estimat la peste 13,4 miliarde de euro.

"Sute de mii de persoane au fost afectate de fenomene climatice extreme în 2023, care au fost responsabile de pierderi mari la nivel continental, estimate la cel puțin câteva zeci de miliarde de euro", a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Vremea extremă a provocat valuri de căldură, incendii, secete și inundații, se arată în raport. Temperaturile ridicate au contribuit la pierderea ghețarilor de pe continent, inclusiv în Alpi - care au pierdut aproximativ 10% din gheața rămasă în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, autorii raportului au subliniat unele excepții, cum ar fi modul în care temperaturile au fost sub medie în Scandinavia și Islanda, chiar dacă mercurul a fost mai mare decât media pe mare parte din întregul continent.

×
Subiecte în articol: clima Europa copernicus
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close