Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Schimbările climatice duc la valuri de căldură ce durează mai mult şi afectează tot mai mulţi oameni | Studiu

Schimbările climatice duc la valuri de căldură ce durează mai mult şi afectează tot mai mulţi oameni | Studiu

Oamenii de știință din domeniul climei au descoperit mai multe despre modul exact în care încălzirea globală influențează valurile de căldură de pe tot Globul.

Schimbările climatice duc la valuri de căldură ce durează mai mult şi afectează tot mai mulţi oameni | Studiu
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Apr 2024   •   21:22

Schimbările climatice fac în aşa fel încât valuri de căldură uriașe se deplasează mai încet pe Glob, astfel că durează mai mult şi se înregistrează temperaturi mai ridicate pe suprafețe mai mari, a constatat un nou studiu.

Din 1979, valurile de căldură globale se deplasează cu 20% mai încet - ceea ce înseamnă că mai mulți oameni sunt afectaţi de căldură mai mult timp - și se întâmplă cu 67% mai des.

În perioada 1979-1983, valurile de căldură la nivel mondial durau în medie opt zile, dar până în 2016-2020, această durată a ajuns la 12 zile, potrivit studiului, citat de Euronews.

În special Eurasia a fost lovită mai puternic, cu valuri de căldură de durată mai mare. Valurile de căldură au încetinit cel mai mult în Africa, în timp ce America de Nord și Australia au înregistrat cele mai mari creșteri ale magnitudinii globale, care măsoară temperatura și suprafața.

La fel ca într-un cuptor, cu cât căldura durează mai mult, cu atât mai mult se gătește ceva. În acest caz este vorba de oameni, spun oamenii de ştiinţă.

Echipa a efectuat simulări pe calculator care au arătat că această schimbare are loc din cauza emisiilor care captează căldura și care provin din arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale. 

Studiul a descoperit amprenta schimbărilor climatice prin simularea unei lumi fără emisii de gaze cu efect de seră și a concluzionat că aceasta nu ar putea produce valurile de căldură din ce în ce mai puternice observate în ultimii 45 de ani.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close