Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Schimbări climatice, efecte şi soluţii. Europa vrea să reducă la zero gazele cu efect de seră

Schimbări climatice, efecte şi soluţii. Europa vrea să reducă la zero gazele cu efect de seră

Schimbări climatice reprezintă cea mai importantă problemă cu care omenirea se confruntă în această perioadă.

Schimbări climatice, efecte şi soluţii. Europa vrea să reducă la zero gazele cu efect de seră
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Alin Tarnovschi    |    22 Apr 2022   •   09:59

Schimbări climatice, un subiect asupra căruia activişti şi întreaga lume atrage atenţia, din ce în ce mai des, în ultima perioadă, mai ales în contextul în care specialiştii au avertizat asupra unei posibile crize alimentare către care ne îndreptăm cu paşi repezi.

Activitățile omului influențează treptat clima Pământului prin adăugarea unor cantități enorme de gaze cu efect de seră la cele care apar în mod natural în atmosferă.

Aceste emisii suplimentare de gaze cu efect de seră provin în principal din arderea combustibililor fosili pentru producerea de energie, precum și din alte activități umane precum tăierea pădurilor tropicale, agricultura, creșterea animalelor și producția de substanțe chimice.

Dioxidul de carbon (CO2) este gazul cu efect de seră produs cel mai frecvent de activitățile umane.

Oamenii de știință din cadrul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) au avertizat că o încălzire globală cu 1,5 °C va avea consecințe grave și chiar ireversibile pentru mediul și societățile noastre.

Schimbări climatice, efecte şi soluţii. Europa vrea să reducă la zero gazele cu efect de seră

Schimbări climatice, efecte dezastruoase

Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în întreaga lume. Se preconizează că vor deveni mai frecvente și mai intense în următoarele decenii.

Dacă nu luăm măsuri, Uniunea Europeană s-ar putea confrunta, încă din timpul vieții copiilor noștri, cu:

  • 400 000 de decese premature pe an cauzate de poluarea aerului
  • 90 000 de decese anuale ca urmare a valurilor de căldură
  • o reducere cu 40 % a volumului de apă disponibil în regiunile sudice ale Europei
  • 2,2 milioane de persoane expuse riscului de inundare a regiunilor de coastă în fiecare an
  • pierderi economice anuale în valoare de 190 de miliarde EUR

Aceste schimbări climatice au puterea să ne transforme planeta, afectându-ne sănătatea și aprovizionarea cu alimente și apă. Deși toată lumea este expusă riscului, impactul este mai dur asupra celor săraci și vulnerabili.

Schimbări climatice. Ce presupune programul Green Pact al Uniunii Europene

Europa își propune ca până în 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic. Aceasta înseamnă să ne reducem cât mai mult posibil emisiile și să sporim absorbțiile de gaze cu efect de seră din atmosferă, astfel încât să ajungem la zero emisii nete.

Acest obiectiv face parte din Pactul verde european, un pachet ambițios de măsuri menite să reducă până la zero emisiile noastre de gaze cu efect de seră creând, în același timp, o societate echitabilă, sănătoasă și prosperă pentru generațiile viitoare.

Pactul verde european este în același timp un colac de salvare pentru ieșirea din pandemia de COVID-19. De aceea, el va fi finanțat cu o treime din investițiile în valoare de 1 800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum și cu fonduri din bugetul pe șapte ani al UE.

Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră, față de nivelurile din 1990.

×
Subiecte în articol: schimbari climatice
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close