Antena 3 CNN Mediu Păduri Ultra-maratonistul Andrei Roșu a alergat ”Maratonul Nepăsării” pentru pădurile din România: "Banii din PNS pot face diferența"

Ultra-maratonistul Andrei Roșu a alergat ”Maratonul Nepăsării” pentru pădurile din România: "Banii din PNS pot face diferența"

Pădurile României riscă să primească de la Guvern, prin Planul Național Strategic (PNS), o sumă de 14 ori mai mică decât cea necesară pentru combaterea tăierilor ilegale, mai exact 114 milioane de euro, pentru următorii 10 ani, în loc de 1,6 miliarde de euro.

Ultra-maratonistul Andrei Roșu a alergat ”Maratonul Nepăsării” pentru pădurile din România: "Banii din PNS pot face diferența"
Sursa foto: Facebook/ Andrei Rosu
de Mia Lungu    |    10 Feb 2022   •   15:28

împărțirea fondurilor europene în cadrul PNS se finalizează zilele acestea. De aceea ultra-maratonistul Andrei Roșu a tras, ieri, un semnal de alarmă prin cursa demonstrativă „Maratonul Nepăsării”, care a avut startul la Ministerul Mediului, a trecut pe la Ministerul Agriculturii și s-a încheiat în fața Guvernului.

"Este pentru a doua oară când Andrei se implică activ, alături de WWF, în lupta pentru conservarea pădurilor. În urmă cu aproape doi ani, el a alergat în „Maratonul NePădurilor”, o cursă solitară, tristă, prin 750 de hectare de păduri tăiate, care ne-a arătat problemele și realitățile de la firul ierbii", a transmis organizația pentru rpotejarea mediului, WWF România.

"Pentru prima dată în ultimele decenii, soluțiile pentru toate problemele grave ale pădurilor românești se află la o semnătură distanță. Banii din PNS pot face diferența. Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți", spune Andrei Roșu.

WWF avertizează asupra acestui pericol de aproape trei luni, prin petiții, scrisori către Președintele României, către Primul Ministru și prin cereri de audiență la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Fără succes, insă.

"Pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă. Sumele propuse în PNS pentru conservarea acestora sunt derizorii. Dezvoltarea rurală nu poate avea loc prin ignorarea pădurilor. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de implicarea clasei politice în rezolvarea problemelor din pădurile României", precizează Radu Melu, managerul național al departamentului de păduri la WWF România.

Uniunea Europeană sprijină financiar pădurile prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC) care urmărește, pe lângă îndeplinirea obiectivelor specifice privind agricultura, și îndeplinirea obiectivelor privind mediul și clima din statele membre.

România are în prezent pârghiile necesare depășirii problemelor cronice existente în pădurile sale privind tăierile ilegale, conservarea habitatelor și a speciilor, valorificarea superioară a lemnului, protecția pădurilor virgine, protejarea habitatelor și a speciilor. Decizia este acum una politică, la nivel de Guvern.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close