Antena 3 CNN Meteo Atenționare ANM! Un val de viscol și frig pune stăpânire pe mare parte din țară. "În următoarele 36 de ore trebuie să fim atenți"

Atenționare ANM! Un val de viscol și frig pune stăpânire pe mare parte din țară. "În următoarele 36 de ore trebuie să fim atenți"

Este haos în țară din cauza vremii, care a produs mai multe pagube. Minimele vor putea atinge și minus 20 de grade Celsius în depresiuni.

de Ioana Mircea    |    04 Feb 2023   •   11:55

Din cauza vremii severe din țară, în Caraș-Severin, drumul de acces este blocat spre Muntele Mic, din pricina brazilor căzuți. Au fost afectate inclusiv liniile de tensiune.

Din cauza vântului extrem de puternic și a vizibilității reduse, teleschiul din Sinaia a fost oprit chiar în această dimineață Salvamontiștii au salvat nu mai puțin de 20 de persoane de pe mai multe trasee montane din România. 11 dintre acestea au ajuns de urgență la spital.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat în direct la Antena 3 CNN situația vremii din România, în această perioadă.

"În următoarele 36 de ore, adică astăzi, mâine și până mâine seară trebuie să fim atenți la intensificările de vânt care vor fi prezente în mare parte din țară, dar și la perioadele cu ninsori locale moderate cantitativ.

Citește și: Cod portocaliu de ninsori și viscol | Mai bine de jumătate de țară vizată de avertizările meteo

La munte până mâine seară va fi valabil un cod galben pentru ninsori local moderate cantitativ, dar și cu vânt în general cu viteze de 50-70 de kilometri la oră, iar în acest cod galben există și un cod portocaliu care va intra în vigoare din această seară până mâine seară orele 20,00 pentru zona Carpaților Meridionali. 

Acolo ne așteptăm la altitudini de peste 1800 de metri ca rafale să de pășească chiar 90-100 de kilometri la oră și asociate cu ninsorile mai abundente, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte redusă.

De asemenea, mai avem un cod galben până mâine dimineață pentru Banat, zona joasă din Banat, Crișana, de asemenea jumătatea de vest a Transilvaniei. Și acolo vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50 70 de kilometri la oră, iar în jumătatea de vest a Transilvaniei vor fi perioade în care a se vor asocia și cu ninsori și vom vorbi și acolo de câteva ore cu viscol, urmând de asemenea să mai avem încă un cod galben valabil din această seară până mâine seară pentru sud-estul țării, și anume jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea", a precizat Mihai Tinu, meteorolog.

Senzația de rece va fi amplificată de vânt

Meteorologii precizează că din cauza vântului puternic senzația de rece va fi amplificată

"Aceste intensificări ale vântului vor amplifica senzația de rece în această noapte și mâine urmând ca după aceea, după ce vântul se mai liniștește, să avem parte de temperaturi din ce în ce mai scăzute, adică vom vorbi chiar de ger în cursul nopților mai ales în regiunile intracarpatice. Acolo vor scade frecvent minimele sub -10 grade posibil până spre -20 de grade în estul Transilvaniei. De asemenea, pe arii restrânse ger și în restul teritoriului și de asemenea tot acolo', a adăugat meteorologul.

×
Subiecte în articol: ANM
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close