Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de caniculă, în jumătate de țară | Cât timp e valabilă avertizarea ANM de vreme extremă

Cod portocaliu de caniculă, în jumătate de țară | Cât timp e valabilă avertizarea ANM de vreme extremă

Cod portocaliu de caniculă, în aproape jumătate de țară. Urmează zile de foc în România, vor fi două zile cu temperaturi de 41 de grade Celsius la umbră.

Cod portocaliu de caniculă, în jumătate de țară | Cât timp e valabilă avertizarea ANM de vreme extremă
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    23 Iul 2022   •   08:36

Zece județe din țară se află azi sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Sâmbătă, 23 iulie, valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.

Duminică, 15 județe vor fi sub Cod portocaliu. Totodată, temperaturile maxime vor atinge și 41 de grade Celsius la umbră.

Cod portocaliu de caniculă: Temperaturi de până la 41 de grade în 15 județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius, valabilă duminică în 15 județe din sudul țării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit ANM, sunt vizate județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Pe parcursul zilelor de duminică și luni valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

Cod galben de caniculă, pentru duminică și luni

Potrivit Codului galben de caniculă, pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie), valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți, valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

×
Subiecte în articol: canicula cod portocaliu meteo
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close