Antena 3 CNN Politică Anastase, ameninţată cu debarcarea din funcţie dacă nu aprobă votul dat pentru judecătorul CCR

Anastase, ameninţată cu debarcarea din funcţie dacă nu aprobă votul dat pentru judecătorul CCR

Anastase, ameninţată cu debarcarea din funcţie dacă nu aprobă votul dat pentru judecătorul CCR
Sursa foto: Roberta Anastase
02 Iun 2010   •   12:28

Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase a fost ameninţată de liderul social-democratul, Victor Ponta cu recurgerea la parchet şi chiar cu înlăturarea sa din această funcţie dacă continuă să încalce legile şi regulamentul şi nu va semna procesul verbal al votului dat în plen pentru postul de judecător al Curţii Constituţionale. Anastase a fost acuzată de încălcarea Constituţiei, a legilor aflate în vigoare şi a Regulamentului Camerei după ce a refuzat să valideze votul dat de plen în favoarea instalării social-democratului Valer Dorneanu ca judecător al Curţii Constituţionale. Acesta a obţinut 161 de voturi pentru candidatura sa, în timp ce contracandidatul său, propus de PDL, Ştefan Minea a primit doar 123 de voturi. Cu toate acestea, Anastase a respins validatatea votului invocând faptul că pentru confirmarea ca judecător a unui candidat este nevoie de jumătate plus unu din numărul total de 334 de deputaţi, nu din numărul celor prezenţi. În replică, Ponta a prezentat miercuri o decizie a Ccr din 2008, luată tocmai în urma unei sesizări a PDL, care consfinţeşte faptul că un judecător al acestei Curţi este numit de cameră numai prin votul deputaţilor prezenţi, cu respectarea cvorumului de plen.

Drept urmare, Anastase a fost avertizată de liderul PSD că este ultima dată când comportamentul său mai este tolerat, Ponta atrăgându-i atenţia că majoritatea parlamentară care a instalat-o în funcţie nu mai este de actualitate.

?Un nou atentat grav la adresa sistemului democratic românesc a avut loc ieri în Camera Deputaţilor unde s-a votat, conform prevederilor constitutionale, persoana desemnată pentru a ocupa funcţia de judecător la CCR. Au fost prezenţi 303 deputati din totalul de 334. 161 au votat pentru Valer Dorneanu şi doar 123 pentru domnul Ştefan Minea propunerea PDL Cluj. Toţi secretarii camerei, inclusiv cel al PDL, au semnat procesul verbal. Legea de funcţionare a CCR spune foarte clar că este numit de Cameră ca judecător, cu votul celor prezenţi, persoane care a întrunit cel mai mare număr de voturi din cei prezenţi. Până aici, lucrurile păreau sa se înscrie în limita constituţională, chiar dacă din punct de vedere politic majoritatea parlamentară nu a funcţionat. Activitatea ireproşabilă a domnului Dorneanu i-a adus foarte multe voturi şi din partea liberalilor şi din UDMR, şi a independenţilor şi chiar a PDL? a explicat Ponta.
El a arătat că în ciuda acestei stări de lucruri evidente, preşedintele camerei, Roberta Anastase preferă ?să încalce încă o dată Constituţia, legile ţării, regulamentul Camerei şi refuză să semneze procesul-verbal doar pentru că propunerea PDL Cluj nu a întrunit voturile necesare?.
?Dacă va persista în această acţiune care este o infracţiune, ne vom adresa Parchetului. PDL doreşte să instituie un control politic la nivelul CCR. Dorneanu trebuie să fie judecator la CCR indiferent dacă Anastase nu este de acord cu acest lucru. Ne vom bate cu toate instrumentele legale şi parlamentare şi chiar internaţionale pentru respectarea acestui vot. Îi adresăm un ultim avertisment: dacă nu înţelege să respecte Constituţia, legile ţării şi Regulamentul Camerei vom apoela la toate măsurile necesare pentru a nu-i mai permite să blocheze activitatea Parlamentului. Doamna Anastase nu mai are votul majorităţii care a instalat-o în funcţie? a subliniat Ponta.
Liderul PSD a profitat de ocazie pentru a dezvălui ironic, că democrat-liberalii se opun să valideze un vot confinţit de o decizie Cuzrţii Constituţionale care a fost adoptată în 2008 tocmai în urma unei sesizări a PDL. Respectiva decizie respinge posibilitatea alegerii unui judecător al Curţii prin majoritatea absolută şi instituie majoritatea simplă, a arătat Ponta.
?Ironia acestei situaţii este că a existat o sesizare în 2008 a CCR făcută tocmai de PDL. Atunci nu le-a convenit votul în cazul urmăririi penale în cazul Adrian Năstase. Noi am cerut atunci cvorum şi majoritatea absolută. CCR a răspuns că atâta timp cât este cvorum, votul majorităţii celor prezenţi este valabil. Cum decizia CCR se întoarce împotriva lor, acum nu le mai convine acest lucru? a mai spus Ponta.
?Toţi membrii comisiei, inclusiv reprezetantultui PDL au semnat procesul verbal, doar doamna Anastase este inconştientă şi nu semnează o hotărâre luata de plen şi de aceea va răspunde juridic în cazul în care persistă în această decizie strict politică? a conchis Ponta.



Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close