Antena 3 CNN Politică Băsescu: SRI, zero erori în informările şi analizele furnizate în 2008 (VIDEO)

Băsescu: SRI, zero erori în informările şi analizele furnizate în 2008 (VIDEO)

Băsescu: SRI, zero erori în informările şi analizele furnizate în 2008 (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
26 Mar 2009   •   14:43

Serviciul Român de Informaţii a furnizat în anul 2008 analize şi informări către instituţiile şi palierele politice care au avut zero erori, a ţinut să declare joi preşedintele Traian Băsescu la prezentarea raportului activitate a acestui serviciu de informaţii. Toate operaţiile serviciului au fost desfăşurate fără a se aduce nici un fel de atingere drepturilor omului. Şeful statului a lăudat şi procesul de reformă întreprins la nivelul SRI, dar a ţinut să atragă atenţia asupra necesităţii adoptării legislaţiei pentru continuarea acestui efort de modernizare a activităţii acestei instituţii. Băsescu a mai anunţat că a recomandat SRI să sprijine Poliţia şi Parchetul pentru a preveni proliferarea grupurilor infracţionale.
?Aş remarca faptul că în cursul anului 2008, Serviciul Român de Informaţii a furnizat analize la toate palierele politice extrem de utile atât în poziţionarea noastră, cât şi în actul de decizie. Spre desosebire de alţi ani analizele şi informaţiile din 2008 la nivel de CSAT şi alte instituţii ale statului au avut zero erori, ceea ce denotă o creştere a calităţii informaţiei. Sri a ajuns la profesionalismul la care să reducă cantitatea de maculatură remisă instituţiilor statului la zero? a precizat Băsescu.
Şeful statului a ţinut să sublinieze că activitatea SRI şi operaţiile desfăşurate în anul trecut au avut loc ?fără nici un fel de abuzuri ale drepturilor omului?
Reforma serviciului a luat-o înaintea legislaţiei existente
?Anul 2009 aş vrea să fie un an etalon pentru SRI, să repete performanţa acurateţii informaţiilor? a mai spus Băsescu, care a lăudat şi procesul de reformare, modernizare şi credibilizare a acestui serviciu de informaţii.
?Odată încheiat procesul de transfer al dosarelor fostei Securităţi către CNSAS s-au creat premise majore de credibilizare a SRI, un serviciu care nu mai ţine sub lacăt secretele fostei Securităţi, lucru pe care l-am salutat şi susţinut? a arătat preşedintele.
Băsescu a pledat pentru adoptarea cât mai rapidă a legislaţiei de organizare şi funcţionare a SRI deoarece procesul de reformă a luat-o deja înaintea actelor normative de resort.
?Reforma serviciului a luat-o înaintea legislaţiei existente. Este imperios necesar ca noua legislaţie să fie promovată pentru a încheia acest proces de reformă? a mai susţinut şeful statului, care s-a pronunţat şi pentru demilitarizarea serviciilor de informaţii.
SRI, posibil furnizor de informaţii pentru Poliţie în activitatea de prevenire a proliferării criminalităţii
Traian Băsescu a mai afirmat că a cerut SRI să acorde o atenţie deosebită criminalităţii locale, în sensul furnizării autorităţilor abilitate, precum Poliţia şi Parchetul, a informaţiilor necesare pentru a preveni proliferarea acestui fenomen.
?Am solicitat SRI să facă un parteneriat cu poliţia pentru a furniza autorităţilor abilitate informaţiile necesare. Dincolo de multe alte aspecte pe care le-am semnalat se poate spune public că am cerut serviciului să dea o atenţie deosebită criminalităţii locale, prin schimb de informaţii informari cu Poliţia în primul rând şi cu Parchetul. Nu este treaba SRI combaterea acelor grupuri, cărora li se mai spune la tv, clanuri ş.a.m.d., dar pentru a preveni proliferarea loram cerut şi SRI ca în măsura în care poate să colaboreze cu Poliţia pentru colectarea tuturor informaţiilor necesare astfel încât Parchetul să poată acţiona eficient? a explicat şeful statului.
Preşedintele a mai cerut SRI o creştere a capacităţii de supraveghere a activităţilor posibile de influenţare a deciziei economice, dar şi a unor decizii politice. ?Nu am certitudini,am cerut doar actiune preventivă? a arătat Băsescu.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SRI bilant discurs
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close