Antena 3 CNN Politică Boc: Mandatul lui Băsescu ar putea fi prelungit, dacă voturile nu sunt renumărate până la 21 decembrie

Boc: Mandatul lui Băsescu ar putea fi prelungit, dacă voturile nu sunt renumărate până la 21 decembrie

Boc: Mandatul lui Băsescu ar putea fi prelungit, dacă voturile nu sunt renumărate până la 21 decembrie
Sursa foto: Emil Boc
11 Dec 2009   •   13:58

Mandatul de preşedinte al lui Traian Băsescu va fi prelungit de drept după 21 decembrie, când trebuie să expire perioada de exercitare a funcţiei, dacă procedura de renumărare a voturilor nule, decisă de CC, nu va fi încheiată până la această dată, a declarat liderul PDL, Emil Boc. El a respins astfel posibilitatea ca Mircea Geoană să preia, cu titlu interimar, atribuţiile prezidenţiale în calitate de preşedinte al Senatului în cazul în care alegerile nu vor fi validate până la data expirării mandatului deţinut în prezent de Traian Băsescu.

"Va fi o prelungire de drept a mandatului, rezultată din acest impediment", a afirmat Boc, la postul public de radio.

Liderul PDL a explicat că legea nu prevede un termen maxim de validare a rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin, dar că, în mod normal, acel termen ar trebui legat de 21 decembrie, când expiră mandatul actualului preşedinte.

"Dacă presupunem în varianta cea mai neagră că nu s-ar reuşi parcurgerea întregii proceduri până în 21 decembrie, mandatul preşedintelui continuă până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales, aşa scrie în Constituţie", a spus Boc.

Articolul 83 din Constituţie stabileşte însă că mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales, iar mandatul său poate fi prelungit, prin lege organică, numai în caz de război sau de catastrofă.

Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către Biroul Electoral Central (BEC), pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată. Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea preşedintelui României, numărul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 voturi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close