Antena 3 CNN Politică Coaliţia, în pericol? UDMR ameninţă, din nou, cu ieşirea de la guvernare

Coaliţia, în pericol? UDMR ameninţă, din nou, cu ieşirea de la guvernare

Coaliţia, în pericol? UDMR ameninţă, din nou, cu ieşirea de la guvernare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    15 Mar 2012   •   14:30

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor şi, totodată, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a atenţionat că formaţiunea sa va ieşi de la guvernare, dacă PDL se va răzgândi în ceea ce priveşte înfiinţarea unei linii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, potrivit Agerpres.

"În situaţia în care se răzgândeşte partenerul de coaliţie - şi e vorba doar de PDL, deoarece UNPR şi minorităţile au zis că ne susţin în această doleanţă -, cred că vom ieşi de la guvernare. În legea privind educaţia scrie foarte clar, că în România sunt considerate prin lege trei universităţi multiculturale, printre care Babeş-Bolyai, dar şi UMF din Târgu Mureş. Dacă nu se respectă legea de către universitate, guvernul are obligaţia de a interveni prin hotărâre de guvern şi de a respecta legea'', a subliniat Andras.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că în şedinţa Guvernului de marţi a fost o primă lectură a proiectului de hotărâre referitor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

''În urma acestei lecturi, hotărârea va fi zece zile în dezbatere publică, e deja afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei. Ea prevede, printre altele, aşezarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba de predare maghiară pe următoarele structuri: asistenţă medicală generală, medicină, medicină în limba engleză, farmacie în limba maghiară şi moaşe. Este parte a Universităţii multiculturale de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi această chestiune a multiculturalităţii este un element important în constituirea instituţiei'', a spus Dan Suciu. 

Acelaşi gest de ameninţare l-a făcut şi vicepremierul Marko Bela, la începutul lunii. El a spus că se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern şi, în plus, pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie, dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare.


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close